Circus & muziek

Brecht Gielis

Circus, daar zit muziek in!

Je kent het wel; de fanfare in de tent, het tromgeroffel en de gekende circusdeuntjes. Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het circus. Maar hoe gaan de huidige circusmakers om met muziek in hun voorstelling? Een panel van experten laat over deze vraag haar licht schijnen op maandag 29 oktober. Ook doorheen de programmering vormt muziek een belangrijke rode draad. Meer bepaald in deze voorstellingen:

> Gravity & Other Myths (AU) - BACKBONE
De muzikanten vormen de rode draad doorheen de voorstelling. Met hun fysieke spel op de elektronische instrumenten stuwen ze de voorstelling naar hogere sferen!

> Galapiat Cirque (FR) - BOI
Een muzikant gaat in duet met een acrobaat. Samen stappen ze op een emotionele rollercoaster met de nodige humor. 

> Bot (NL) - RAMKOERS
Materiaal dat waardeloos lijkt, is muzikaler dan ooit: kletterend ijzerwerk, huilende regenpijpen, ploeterende trekzakken en roestige schraaptonnen vormen zowel het instrumentarium als het decor voor een voorstelling die schuurt, raakt en roert.

> Grensgeval (BE) - PLOCK!
De verfpotten komen tot leven. Het geluid lijkt wel van alle kanten te komen. Geluidskunstenaar Stijn Dickel is hiervoor verantwoordelijk. Hij heeft ook een installatie met de naam ‘Passata’ gemaakt voor het festival met de geluiden uit deze voorstelling.

> Max Vandervorst (B) - HET PAPIEREN ORKEST
Altijd al gedroomd om je eigen muziekinstrument te maken? Max Vandervorst kan je als geen ander inspireren.

> De  Wenkbrauwerij (BE) - PALLET
Naast Ief Gilis speelt ook Tobe Wouters in de voorstelling. Hij is professioneel bastubaspeler en werkte onder meer voor Zita Swoon en Arno.

> Eric Van Osselaer / Musica (BE) - MUSISCOPES
De Musiscopes zijn zes verplaatsbare objecten die een intiem akoestisch universum herbergen. Deelnemers nemen plaats rondom de Musiscopes en verkennen klanken met behulp van een stethoscoop.

> Meneer Dingens (NL) - GRAND PIANO
Een reuzepiano! De witte en zwarte toetsen bespeel je door er op te klimmen, te lopen of te springen.

> Stijn Dickel / aifoon (BE) - PASSATA   
Een installatie van tomatenblikken op een sokkel  die je laat luisteren naar de subtiele geluiden uit de voorstelling Plock! “Passata” is een productie van aifoon / Stijn Dickel.

> Sophia Oltmanns / Juliano Abramovay (DE) - MUCIRQUE
Twee volledig verschillende karakters, de ene een muzikant, de andere een jongleur, ontmoeten elkaar.

> Die Verdammte Spielerei
 

All About Music!

Op maandag 29 oktober tussen 14 en 17 uur nodigen we enkele experten uit die hun licht laten schijnen over muziek en geluid binnen het hedendaags circus. Zowel voor de professional als voor de liefhebber hebben we een boeiend programma samengesteld.

Stijn Dickel (BE) - lezing over circus en de kunst van het luisteren

DATUM: ma 29 oktober 2018
LOCATIE: Brasserie Basic
UUR: 14:00
GRATIS

Stijn Dickel is geluidskunstenaar en oprichter van aifoon. Hij werkt rond geluid en luisteren. Bij aifoon draait het niet rond muziek of stem. De focus ligt op geluiden, klanken en vooral op luisterbeleving. Die beleving wordt mee bepaald door allerlei factoren waar we ons niet altijd bewust van zijn: ruimte, beweging, het lichaam, context, cultuur, persoonlijke herinneringen, je gemoedstoestand, … Stijn Dickel is verantwoordelijk voor het geluid bij de circusvoorstelling Plock! van Grensgeval. Deze voorstelling speelt tijdens het festival.  Speciaal voor dit festival heeft hij ook de installatie ‘PASSATA’ gemaakt, waar het geluid vanuit de voorstelling opnieuw tot leven komt.


Duur lezing: 50 min.
Een gratis koffie inbegrepen.
 

Loes Van Schaijk (NL) - lezing over muziek en hedendaags circus

DATUM: ma 29 oktober 2018
LOCATIE: Brasserie Basic
UUR: 15:30
GRATIS

Loes van Schaijk werkte van 2011-2018 als muziekdocent bij Codarts Circus Arts in Rotterdam en deed twee jaar lang onderzoek naar muziek in hedendaags circus. Resultaten van dit onderzoek presenteerde ze onder andere op conferenties over circus in Australië en Praag. Ze is muzikant in de bluegrass/folkband Red Herring en woont in Praag.

Duur lezing: 50 minuten
Een gratis drankje inbegrepen.