Bent Van Looy & Michaël Verheyden op C-mine

Hanna Simons

Bent Van Looy en Michael Verheyden op C-mine

C-MINE IN GENK: EEN MICROKOSMOS VAN CREATIVITEIT

Johan Veldeman in gesprek met Michaël Verheyden en Bent Van Looy
 

5 jaar geleden. Genkenaar Michaël Verheyden opent een pop-upshop op C-mine. Voor de gelegenheid ontwerpt hij samen met Bent Van Looy een zijden sjaal.De print is een design van Bent, net zoals de platenhoes waarin de sjaal wordt verkocht. Vandaag zijn de goede vrienden weer op de voormalige mijnsite van Winterslag. Michaëls objecten vinden intussen wereldwijd de weg naar de interieurs van de ‘rich & famous’. Bent pendelt voor zijn muziek, modelijn en The Voice-coaching tussen Parijs, Antwerpen en Brussel. Twee kosmopolieten op een site waar ooit de halve wereld naartoe stroomde. Om in het gitzwarte koolstof te hakken, kappen, houwen.

 

De legendarische camaraderie van de mijnwerkers schemert door bij Michaël en Bent. Twee gelijkgestemde zielen met een gretige scheppingsdrang. Bent put inspiratie uit de stad. Michaël heeft de relatieve rust van Genk nodig om in balans te blijven.

Bent: “Van Genk heb jij je sterkte gemaakt, Michaël. Het is een integraal ding van wie je bent en wat je doet. Uit je ontwerpen straalt rust. Ze zijn puur, zen.

 

GEWRICHTEN VAN OUDE REUZEN


We staan in het prachtig gerestaureerde Energiegebouw. Bent trad al twee keer op in het C-mine cultuurcentrum. Vandaag is hij bezoeker, neemt hij foto’s van de gigantische compressoren.

“Die gietijzeren mastodonten ontroeren me. Met hun menselijke curven en gewrichten zijn het net grote lichamen. Ik groeide op in de haven van Antwerpen. Daar stonden ook zulke oude reuzen.”

Hier start ook C-mine expeditie, een interactief ondergronds belevingsparcours dat 60 meter hoog op de schachtbok eindigt. Met vogelperspectief op een andere reus: ‘Labyrint’ van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh.

Bent van Looy 2

 

“DE HELE WERELD RONDOM JE EN OP JE BORD, AL DIE NATIONALITEITEN: DAT MAAKT EEN STAD TOT STAD. DAT MAAKT GENK WAT MIJ BETREFT GROTER DAN BVB. LEUVEN.”
BENT VAN LOOY

 

DWALEN TUSSEN HUIZENHOGE PLATEN


We dwalen 1 km lang tussen de huizenhoge stalen platen van dit kunstzinnige doolhof. Een ideale metafoor voor de kronkelende moeizame zoektocht naar inspiratie?

Bent (lachend): “Sorry, maar bij mij gaat die vergelijking niet op. Ik worstel niet. Ik krijg een idee en werk het uit. De inspiratie dient zich aan. In de stad, achter hoek en kant. Around the bend, als het ware.” “Ik zie inspiratie eerder als raadsels oplossen,” zegt Michaël. “Van idee tot voorwerp is een strijd. Bijschaven, toevoegen, wegnemen. Altijd zoeken naar perfectie.”

Staal is een materiaal waar Michaël eerder spaarzaam mee omspringt. Hij verkiest natuurlijke ingrediënten die mooi verouderen zoals marmer, leer, brons en eik. Bent: “Ik heb thuis een stoel van Michaël. Met leder en staal. Hij neemt weinig plaats in maar is toch nadrukkelijk aanwezig. Vintage Michaël.”

Bent van Looy 3

PORSELEIN IN EEN METAALMAGAZIJN


Michaël volgde op C-mine een opleiding industrieel vormgever in wat nu LUCA School of Arts heet. Hij was de laatste lichting om les te krijgen van rasechte kunstenaars zoals Hugo Duchateau en … Pieter Stockmans. Diens atelier ligt ook op C-mine. In het vroegere metaalmagazijn komt nu fragiel ogend porselein tot leven.

Michaël: “Piet leerde me discipline. Dat was nodig. Piet zegt altijd dat je zo weinig mogelijk mag interveniëren in materialen. Dat je ernaar moet luisteren. Hij heeft een punt.”

Van zijn 18de tot zijn 25ste wilde Michaël dolgraag Genk inruilen voor de grootstad. Dat lukte financieel niet. Nu hij naam maakt, heeft hij hier balans gevonden. Zijn huis – de directeurswoning van Bokrijk – is zijn atelier. Eerder zetelde hij in de directeurskantoren die nu C-mine crib huisvesten: een ‘incubator’ voor creatieve bedrijven.

Michaël: “C-mine was nog in aanbouw. Wat me hier aansprak? Het decor, de grote deuren, grote ruimtes. Grandeur is aangenaam om in te werken.”

Bent van Looy 4

WAT EEN STAD TOT STAD MAAKT

Bent van Looy 5


We eindigen in Casa Paglia: al 30 jaar Italiaanse specialiteitenzaak en sinds kort ook bekende pizzeria. Pizzaiolo Rocco werd in februari uitgeroepen tot een van de 12 beste pizzabakkers ter wereld. Hier kan dat. Dit is de Vennestraat, het multiculturele en multiculinaire hart van Genk.

Bent: “De hele wereld rondom je en op je bord, al die nationaliteiten: dat maakt een stad tot stad. Dat maakt Genk wat mij betreft groter dan bvb. Leuven.”
Of hoe de microkosmos van de Genkse mijncité in ieder van ons de kosmopoliet voedt.