C-mine tentoonstelling FORM ingekocht door het Cuypershuis, Roermond (NL)

Hanna Simons

C-mine tentoonstelling FORM ingekocht door het Cuypershuis, Roermond (NL)

FORM expo  

© Kristof Vrancken

De tentoonstelling FORM over 25 jaar design in Limburg, die in 2016 ontwikkeld werd door C-mine designcentrum i.s.m. Cultuurplatform Design, reist naar Roermond in Nederland. De expo zal er getoond worden in het Cuypershuis van 25 maart t.e.m. 28 oktober 2018.

De tentoonstelling toont een bijzondere staalkaart van (Belgisch) Limburgs design van de afgelopen 25 jaar. Het eindwerk van Raf Simons, het porselein van Piet Stockmans, maar ook de Mobile School van Arnaud Raskin komen erin aan bod. Samen met alle tentoonstellingsobjecten en films reist de hardcover publicatie We are wanderful van Cultuurplatform Design (Provincie Limburg) mee, voor bezoekers die willen grasduinen in de recente designgeschiedenis van de regio.

 

Het Cuypershuis Roermond

Het Cuypershuis is een stedelijk museum gevestigd in het voormalige woonhuis en de werkplaats van Pierre Cuypers (1827 – 1921), een gekende architect en ontwerper uit Roermond. Naast de vaste presentatie toont het museum ook diverse tijdelijke tentoonstellingen voor jong en oud. Het Cupyershuis wil zo een afwisselende beleving aanbieden rond thema’s als interieur, innovatie, design en ambacht.

“In het Cuypershuis willen we modern interieurontwerp onder de aandacht brengen, meestal gaat het om Nederlands design”, vertelt conservator Jeannine Hövelings. “Maar het is ook goed om eens te laten zien wat er elders gebeurt. Belgisch-Limburg is maar een boogscheut verwijderd van Roermond en toch hadden we geen idee van het designtalent uit de regio. Met het tentoonstellen van FORM en We are wanderful brengen we daar hopelijk verandering in.”

 

Made at C-mine

De tentoonstelling werd op maat van C-mine designcentrum gemaakt maar van bij de ontwerpfase werd al nagedacht over de mogelijkheden om de expo gemakkelijk op-en af te bouwen. Hier en daar was een aanpassing noodzakelijk om de tentoonstelling zo goed mogelijk te laten passen in de ruimtes van het Cuypershuis. Voor deze ingrepen kregen de scenograaf, de producent, de vormgever,… nieuwe opdrachten over de landsgrenzen heen.

“Meer en meer lijkt C-mine zich te positioneren als gevestigde waarde in de sector van design, creatieve economie, kunst en cultuur. Zo weet de site niet enkel grote, internationale projecten aan te trekken maar slagen we er ook in om eigen creatieve designs te ontwikkelen en te tonen”, concludeert burgemeester Wim Dries. “Ondertussen blijft C-mine, met de campus van LUCA School of Arts, ook jaarlijks nieuw designtalent afleveren. De toekomst voor (Belgisch) Limburgs Design is verzekerd, dat zullen ze nu ook mogen ontdekken in Roermond.”

Stockmans DISK  Boek cover We are wanderful

© Piet Stockmans - DISK

                        

Praktisch

25 maart t.e.m. 28 oktober 2018

Di – zo van 11u – 16u30

 www.cuypershuis.nl

 

Burgmeester Wim Dries

burgemeester@genk.be

T +32 476 69 90 03

 

Hanna Simons, C-mine

hanna.simons@genk.be

T +32 476 69 90 39