Kunstenaar Karl Philips gaat zich vestigen op C-mine

Hanna Simons

Kunstenaar Karl Philips gaat zich vestigen op C-mine

Vanavond wordt de gemeenteraad groen licht gevraagd voor de verhuur van een perceel van 9 are grond op C-mine aan de vzw OCAM. Concreet gaat het om een samenwerking die opgestart wordt met kunstenaar Karl Philips, die vanaf volgend voorjaar van C-mine zijn uitvalsbasis wil maken.

Kunstenaar in residentie

Op dit moment loopt ook een procedure voor een tijdelijke bouwvergunning. "Tijdelijk betekent voor de duur van maximaal vijf jaar. Hiermee werken we een kader uit voor Karl Philips om 'kunstenaar-in-residentie' te worden op C-mine", stelt schepen Anniek Nagels. "De huur hebben we in twee gedeeld: een deel in de vorm van een maandelijks huurbedrag, een deel 'in natura', met name een artistieke tegenprestatie of product, jaarlijks in onderling overleg te bepalen."

Perceel tussen brandweer en Stockmans
Philips beschikt over een semi-verplaatsbaar atelier, dat vanaf het voorjaar van 2018 op C-mine zijn uitvalsbasis wordt. Concreet zal dit geplaatst worden op een perceel gelegen tussen de brandweerkazerne en het atelier van Piet Stockmans.

Enerzijds zal het kunstenaarsatelier fungeren als ontmoetingsplaats voor kunstenaars en artistieke ondernemers. Anderzijds zal Philips er werken aan zijn projecten en installaties in de publieke ruimte, die hij realiseert in binnen- en buitenland. In het verleden werkte hij onder meer samen met theatergroepen De Queeste en het Nieuwstedelijk rond scenografie en decorbouw.

Een vestiging op C-mine kan dan ook zorgen voor interessante kruisbestuivingen en samenwerkingen. "Dit project past in de stedelijke visie op C-mine als hotspot voor creativiteit en kunst. En, wie weet: ooit was Genk een kunstenaarskolonie. Misschien wordt onze stad dat in de toekomst weer", besluit schepen Nagels.

Meer info

http://karlphilips.org/

Emmy Vandersmissen, Sector Cultuur
T 089 65 38 00
Emmy.vandersmissen@genk.be

Schepen Annniek Nagels, bevoegd voor cultuur
T 0476 69 90 06
Anniek.nagels@genk.be