Expo "The World of Charles and Ray Eames" komt naar C-mine

Hanna Simons

“The World of Charles and Ray Eames”

Internationale designexpo vanaf februari 2017 op C-mine

 

eames

 

Na het internationale succes van Labyrint in 2015 laat C-mine opnieuw van zich horen met een project van internationale allure met klinkende namen. De expo “The World of Charles and Ray Eames” komt namelijk naar Genk. Deze werd oorspronkelijk geconcipieerd door Barbican Art Gallery in samenwerking met The Eames Office. Ze ging in 2015 in première in Londen en reisde daarna door naar Umea / Zweden. Na een stop in Lissabon belooft deze expo vanaf februari 2017 op C-mine zowel doorgewinterde designfans als het brede publiek te bekoren.

Het Amerikaanse echtpaar Charles en Ray Eames behoort tot de belangrijkste designers van de 20ste eeuw. Ze hebben met hun onderzoek en ontwerpen een blijvende stempel gedrukt op het designlandschap en worden daar wereldwijd voor erkend. Bij het grote publiek zijn ze bekend voor de in het oog springende kuipstoeltjes met typisch onderstel, in de designwereld is het duo incontournable.

The World of Charles and Ray Eames is een grote expositie waarin de carrières van Charles (1907-1978) en Ray (1912-1988) worden uitgelicht. Alsook het grensverleggende werk van The Eames Office, een laboratorium voor design dat al vier decennia actief is en baanbrekend is op het vlak van  architectuur, meubelontwerp, grafisch-en productdesign, film, sculpturaal werk, fotografie en multimedia.

De tentoonstelling werd gemaakt door de Londense Barbican Art Gallery en opende er in het najaar van 2015. Momenteel is de expo te bezichtigen in Zweden (Bildmuseet, Umea), nadien verhuist The World of Charles and Ray Eames nog naar Portugal (MAAT, Lissabon) om in februari 2017 te openen op C-mine.

 

Scenografen herwerken expo op maat van C-mine


De originele expo bestaat uit 380 objecten en projecten die door Charles en Ray Eames tijdens hun leven bedacht en geproduceerd werden. Daarnaast is er een veelheid aan documentatie en artefacten te zien die door The Eames Office en het designduo verzameld werden. Ook de samenwerking met andere designers en kunstenaars in verschillende disciplines hebben een belangrijke plaats in de tentoonstelling. De bezoeker wordt via verschillende thema's mee op sleeptouw genomen om het complexe en indrukwekkende verhaal van Charles en Ray Eames te kunnen vatten.

De tentoonstelling wordt op maat van C-mine herwerkt, zonder aan het originele en sterke verhaal te raken. Hiervoor werden scenografen Jo Klaps en Patrick Reuvis aangetrokken. De tentoonstelling wordt getoond in de exporuimtes van C-mine designcentrum en C-mine cultuurcentrum. Met deze tentoonstelling trekt C-mine opnieuw de internationale kaart na in 2015 al de internationale pers gehaald te hebben met de realisatie van Labyrint door kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenberg. The World of Charles and Ray Eames wordt voor designliefhebbers uit de Euregio ongetwijfeld de must see van 2017, voor het grote publiek wordt het een interessante kennismaking met het bekendste designechtpaar van de twintigste eeuw. De tentoonstelling wordt aangevuld met een uitgebreid randprogramma.

 

THE WORLD OF CHARLES AND RAY EAMES

18/02/2017 - 28/05/2017

C-mine

 

Persinfo
Hanna Simons, C-mine synergie
T 0476 69 90 39
Hanna.simons@genk.be

 

Deze expo is een samenwerking tussen de C-mine stedelijke partners en wordt productioneel ondersteund door z33, Huis voor actuele kunst.