'We Margiela' in november te zien op C-mine

Hanna Simons

Documentaire ‘We Margiela’ in november te zien op C-mine

‘We Margiela’ is een documentaire over het modehuis Maison Margiela. De film gaat in première op 22 oktober in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Nadien wordt de film getoond in het ModeMuseum in Antwerpen en 10 Corso Como in Milaan. Aan dat lijstje is nu ook C-mine in Genk toegevoegd. Het werk van Martin Margiela sluit ontegensprekelijk aan bij een creatieve omgeving als C-mine. Maar Genk is ook de geboorteplaats van de Belgische modeontwerper, Margiela groeide op in de Vennestraat, vlakbij C-mine.

Margiela We Margiela

Invloedrijk modehuis

In 1988 begint de Belgische modeontwerper Martin Margiela samen met zijn zakelijke partner Jenny Meirens, Maison Martin Margiela. De ontwerpen vallen op door creativiteit, lef en visie. Toen door het wereldwijde succes Maison Margiela uitgroeide tot een groot modehuis, besloten de twee oprichters om uit het bedrijf te stappen en in de anonimiteit te verdwijnen. Werknemers en fans bleven verweesd achter. De film gaat over mode maar ook over integriteit en het lef om radicale keuzes te maken.  

In ‘We Margiela’ praten Meirens en leden van het creatieve team openlijk over de creatieve processen, de aanpak en de bijzondere filosofie van het huis. Diepgaande interviews en uniek archiefmateriaal geven een fascinerend beeld van het ontstaan en de uiteindelijke verkoop van dit gesloten en mysterieuze huis. Ondanks het feit dat de ontwerper en het team in complete anonimiteit werkten, wist modehuis Maison Martin Margiela uit te groeien tot een van de meest bekende, radicale en invloedrijke modehuizen van de twintigste eeuw.

Creatieve risico’s

De filmmakers gaan op zoek naar de impact van het werk van Margiela op de huidige modewereld. De unieke innovaties van het modehuis – zoals anonimiteit, hergebruik, het ‘wij’ versus het ‘ik’ – zijn voor veel creatieve makers nog steeds centrale concepten. In de film komt naar voren dat veel iconische beelden en inzichten van het modehuis tot stand kwamen door toeval en intuïtie, niet door vooropgezette plannen. Het modehuis werd geleid door een sterk ‘gut feeling’ en een groot plezier in het nemen van creatieve risico’s.

“We zijn in de eerste plaats trots dat de roots van een gerenommeerde ontwerper als Martin Margiela in Genk liggen. Maar dat we in dit lijstje van vooraanstaande instellingen werden opgenomen om de documentaire te vertonen, bewijst in het bijzonder dat Genk en C-mine een ontegensprekelijke positie hebben verworven in het creatief-ontwerpende landschap”, aldus burgemeester Wim Dries.

De vertoning op C-mine is gepland op zaterdagavond 25 november 2017, tickets zijn nu al online beschikbaar.

Tickets & info

We Margiela / 1:39:00 / 2017

25 november 2017 / 20u15 / C-mine

Tickets: https://apps.ticketmatic.com/widgets/cmine/addtickets?event=319121385530

Persinfo

C-mine synergie | 089 65 44 85 | c-mine.synergie@genk.be

Burgemeester Wim Dries | 0476 69 90 03 | burgemeester@genk.be