Nieuwe verhalen in C-mine expeditie

Hatice Deveci

Beleef de mijn op een nieuwe manier!

De strakke wind uit de ventilatoren, de mannen die boren en kappen,… in het oneindige netwerk van duistere gangen en tunnels zijn de verhalen eindeloos.
Met een tikje verbeelding zit je er middenin.

De nieuwe invulling van de verhalenkokers kwam tot stand in een creatieve samenwerking tussen Kab. Mathilde Geens en NU Architectuuratelier voor de storytelling en het inhoudelijke concept en met Create Multimedia voor de technische vertaalslag. Deze samenwerking in de creatieve economie is opnieuw een voorbeeld van een creatie die tegelijk artistiek en innovatief is én toegepast: op de toeristische erfgoedbeleving. Ze combineren levensechte verhalen met animatie, hologrammen, decorbouw op schaal en speciale effeten voor een sterk staaltje 'edutainment'. Daarmee onderstreept C-mine expeditie haar belofte: 'beleef de mijn op een nieuwe manier'.

online ticket

De ventilatietunnelkoker ventilatietunnel

De bezoeker kijkt in een levensechte maquette-installatie en voelt letterlijk de wind uit de propeller komen in een totaalbeleving. We horen het verhaal van een mijnwerker die zijn geliefde heeft moeten achterlaten om hier te komen werken. We zien de ventilatietunnel in werking en komen allerlei zaken te weten over de werking van de mijn.

(acteur: Gökhan Girginol)

 

De gaswolk koker gaswolk

Ook de gevolgen van gasvorming in de mijn spreekt bij bezoekers tot de verbeelding. Een 3D-gaswolk zoekt in deze installatie contact met de bezoeker. De wolk werd geconstrueerd uit plexi-materiaal. Via een projectie en vervormde stem krijgt de wolk een persona. Ze verleidt de bezoeker, is het ene moment onschuldig en lief, het andere moment is duidelijk hoe gevaarlijk ze eigenlijk is…

(actrice: Lies Pauwels)

De donkertekoker donkerte

Na het sluiten van de mijn zijn de gangen verlaten, er is niemand meer. Een pepperghost met in de hoofdrol een avonturier die op expeditie gaat in de ondergrond vertelt ons wat er allemaal gebeurd en ontstaan is sinds de sluiting.

(acteur: Joris Hessels)

 

De uitgestrektheid

Niet alleen de diepte van de gangen, maar ook de breedte ervan is immens, tot wel 14 kilometer. Een maquette-installatie abstrahkoker uitgestrektheideert een doorsnede van het mijngangenstelsel. De vele semi-transparante lagen op mekaar versterken de diepte en de oneindigheid. We horen het verhaal van de mijnwerker Georg Kaslowski die wel oneindig lijkt rond te lopen in de mijngangen. We volgen hem doorheen de maquette, we zien een lichtje bewegen door de gangen, een silhouet van een mijnwerker met boor, een mijnwagon,…

(verteller: Ben van Camp / muziek: Guy Vandromme, Adriaan Severins, Juri Jansen)