Alexander Vantournhout

Agenda Vantournout ©Bart Grietens Agenda Vantournout ©Bart Grietens

Alexander Vantournhout

Screws

Uitgestelde voorstelling
19:00
Compressorenhal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€15

Vantournhout mixt technieken uit hedendaagse dans en circus tot een eigen taal en laat je in ‘Screws’ dansers en performers aan het werk zien in de indrukwekkende compressorenhal.

Een bowlingbal heeft één functie. Hij dient om aan het eind van een glanzende houten baan zoveel mogelijk kegels omver te stoten. Wat als je de gebruikelijke omgeving wegdenkt? Screws, de nieuwste voorstelling van Alexander Vantournhout, zet de verhouding tussen lichaam en object op uiteenlopende manieren op zijn kop. Voorwerpen worden vastgemaakt aan het lichaam en bieden steun en grip, helpen om de performers in evenwicht te houden of net niet. Ze zorgen ervoor dat de zwaartekracht overwonnen kan worden of dat die net nog méér gevoeld wordt. Met behulp van o.a. ijssteigers, bowlingballen en antizwaartekrachtschoenen tarten de dansers in Screws de regels van de fysica.

Samen met vijf dansers-acrobaten gidst Vantournhout je langs een parcours van, met elkaar resonerende, microperformances: van korte solo’s en duetten tot puntige groepschoreografieën. De zes performers halen je uit je comfortabele zitje en zetten je als toeschouwer - letterlijk - in beweging. De locatievoorstelling neemt je mee op een parcours doorheen een bijzondere site. Wandel rond. Laat je meevoeren en kies zelf de hoeken vanwaaruit je de afzonderlijke miniatuurcomposities wilt bekijken.

Voor zijn zesde voorstelling kiest Alexander Vantournhout, na Red Haired Men, opnieuw voor een groepschoreografie. Hij creëerde en speelt de voorstelling met danseres Emmi Väisänen en de vier dansacrobaten van Familiar Faces (Josse De Broeck, Petra Steindl, Hendrik Van Maele, Felix Zech). Geschoold in zowel hedendaagse dans (P.A.R.T.S.) als circus (ESAC) zet hij met Screws een volgende stap in zijn zoektocht naar het creatief, kinetisch potentieel van fysieke limitaties, en de relatie of grens tussen performer en object.

 

"Alexander verzet bakens voor het hedendaags circus in Vlaanderen." - De Morgen

"Het werk van Alexander Vantournhout is ongemakkelijk, grappig, gevaarlijk, verbijsterend en vooral heel meeslepend." - Dancing review

"Geïnspireerd door artiesten als Lucinda Child is Alexander Vantournhout één van de voorlopers van het hedendaags circus die het radicale en het minimalisme niet schuwt." - Le Soir

(c) Bart Grietens

Tarieven
Basisprijs
€15
- 26 jaar
€10
C-mine pas met unieke code
€12