Amara Reta, Rashif El Kaoui & Hans Van Cauwenberghe

agenda een jihad van liefde (c) koen broos

Amara Reta, Rashif El Kaoui & Hans Van Cauwenberghe

Een jihad van liefde

20:15
Kleine zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€16

Rashif El Kaoui, Amara Reta, Hans Van Cauwenberghe en Rachid Atia bewerkten ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri, opgetekend door David Van Reybrouck (De Bezige Bij). Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Hij getuigt over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen.

Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid. De getuigenis van Mohamed El Bachiri op televisie raakte heel veel mensen en de lezers van ‘Een Jihad van Liefde’ raakten nog meer ontroerd.

De theaterbewerking doet dat niet minder. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken…Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Daarbij krijgt hij de steun van zijn overleden vrouw. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit.

 

Recensies

 

"Een heel integere vertaling van El Bachiri’s boekje, die de lijdende mens toont achter de oproep tot menselijkheid. Wat het stuk toevoegt, is het slepende rouwproces achter de façade. 'Een Jihad van Liefde’ illustreert hoe de boodschap die hem overal staande ovaties opleverde, hem binnenshuis staande hield." (Gilles Michiels – Etcetera)

 

"Sober, maar mooi en doeltreffend. Het stuk gaat verder waar het boek eindigt. De dialogen tussen de levende Mohamed El Bachiri en de overleden Loubna Lafquiri wérken… Het is in die waardevolle ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt." (Filip Tielens – De Standaard ***)

 

"De voorstelling voegt iets aan het boek toe, omdat het geen betoog is, maar een kwetsbaar portret van twee mensen die elkaar heel graag zien. Een kleinood om te koesteren." (Magali Degrande – Het Nieuwsblad ****)

 

De voorstelling ging in première op 26 april 2019 in Rataplan, Borgerhout en speelde o.a. op TAZ#2019.

 

Over het boek


Het boek ‘Een Jihad van Liefde’ verkocht meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans. In november 2019 verschijnt een tweede boek van Mohamed El Bachiri (opnieuw in samenwerking met David Van Reybrouck): ‘De Odyssee van Mohamed’. Zijn stem klinkt scherper dan ooit. Met grote precisie vertelt hij over zijn leven als vader van drie kinderen na de dood van zijn vrouw en zijn visie op verbroedering als basis voor de toekomst. Getuigenissen uit dit tweede boek zijn al verwerkt in de voorstelling.

 

Credits
Spel - Rashif El Kaoui en Amara Reta
Regie - Hans Van Cauwenberghe
Productie -  Rataplan in coproductie met De Roma en Darna,

 

met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap

Plan je bezoek

C-mine organiseert alle activiteiten conform aan de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus. Als je een ticket koopt, ga je akkoord met de algemene voorwaarden voor de ticketverkoop.

Meer info coronamaatregelen

Algemene voorwaarden ticketverkoop

Tarieven
Basisprijs
€16
- 26 jaar
€11
C-mine pas met unieke code
€13
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€13
Medewerker
€0