Boy from Heaven

bfh

Boy from Heaven

Tarik Saleh (Denemarken | 117 minuten)

Wanneer Adam naar Caïro verhuist om islam te studeren aan de Al-Azhar-Universiteit, komt hij ongewild terecht in een machtsstrijd tussen politieke en religieuze elite. Een fictief verhaal dat dichtbij de realiteit staat.

Adam komt uit een eenvoudige vissersfamilie. Om zich te verdiepen in de islam, trekt hij naar de grote Al-Azhar-Universiteit in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Wanneer op zijn eerste schooldag de grootimam van de Al-Azharmoskee plots overlijdt, komt Adam terecht in een machtsstrijd tussen religieuze en politieke elite. De Egyptische geheime dienst gebruikt de naïeve Adam als pion om zijn greep op de universiteit te versterken.

Hoewel het verhaal fictie is, slaagt regisseur Tarik Saleh erin om realiteit te verwerken in de film: de brutaliteit van de geheime dienst, het gebrek aan transparantie en democratie in Egypte en hoe radicale moslims kunnen profiteren om zieltjes te winnen.

Terwijl Saleh in een van zijn vorige films The Nile Hilton Incident koos voor actie, doet hij dat in Boy from Heaven minder. Toch is er een strakke spanningsboog, die ook visueel in beeld wordt gebracht. Doordat de volledige film gedraaid is op een 40 mm-lens, lijkt het wel of de muren voortdurend op je af komen. Bovendien is heel de film gedraaid in Turkije en Zweden, ondanks het verhaal zich in Egypte afspeelt.