CIAP: Drake Stoughton, Johan Schoonaert

C-mine partner
Agenda CIAP thechase

CIAP: Drake Stoughton, Johan Schoonaert

artist talk & auditieve performance

15:00

CIAP nodigt Miriam uit om als volgende gast een het publiek meubelstuk te activeren – het verwarmde dagbed, gerealiseerd op het C-mine terrein door Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers. Vertrekkende van de vraag hoe het ‘verstoorde landschap’ van Winterslag te bewonen, bood hun project Le Paysage Ménagé zowel een fysiek als theoretisch kader voor toekomstige interventies op het terrein.

De lezing en auditieve performance van Miriam Sentler is de tweede editie in de reeks evenementen die gepland zijn op en rond het verwarmde dagbed, en die de verschillende gebruikers ervan samenbrengen.

 

 

PROGRAMMA

15u -16u  Artist talk en Q&A in C-mine met Miriam Sentler en componist Drake Stoughton 

16u -17u  Wandeling in Winterslag met ornitholoog Johan Schoonaert

17u -18u  Gezamenlijk luisteren naar The Chase aan het warmbed

 

 

The Chase is een audio-installatie die Miriam vorig jaar realiseerde samen met componist Drake Stoughton en met behulp van ornitholoog Dr. Kees van Oers. Het werk draait rond de herinneringen die sommigen van de oudere dorpsbewoners uit Keyenberg (DE) met zich meedragen. Door de expansie van de Noordrijn-Westfalen bruinkoolindustrie zal dit dorp binnenkort verdwijnen. Ten gevolge van de gedwongen hervestiging van dorpen en de ontbossing van het nabijgelegen landschap, merkten verontruste dorpelingen en fervente vogelkenners reeds een groot verlies op in de verscheidenheid aan lokale vogelsoorten. Deze ontwrichting in de site-specifieke fauna en flora leidt tot ‘solastalgie’, een opmerkelijk gevoel van verlies dat voor het eerst in kaart werd gebracht door de Australische filosoof Glenn Albrecht. De verdwijning van Langendorf het dorp waar Miriams grootvader geboren is, sloeg een geografisch gat in de eigen familiegeschiedenis van de kunstenares en werd haar initiële drijfveer om deze eigentijdse gevoelens van verlies verder te onderzoeken.

 

Het werk toont en belicht een unieke compositie bestaande uit vogelzang, afkomstig van vogelsoorten die momenteel de omgeving van Keyenberg bewonen. In samenwerking met componist Drake Stoughton werd een muziekstuk gecreëerd, waarbij de partituur een poging vormt om de diverse vogelgeluiden in kaart te brengen door deze te linken aan de juiste noot. In het stuk wordt op deze manier de muzikant geleid door de melodie van de vogelliederen. Het onvermogen van de componist om tijdens het spelen de vogels hun complexe zang bij te benen, vertegenwoordigt het probleem van het archiveren van het natuurlijke. De compositie leidt zo tot een auditief spel (of achtervolging) tussen de gearchiveerde en de archivaris. De partituur of ‘vangst’ van deze achtervolging werd in een publicatie gevat en vertegenwoordigt een kleine stap dichter bij de archivering van deze vogels uit een binnenkort verdwenen landschap.

 

 

PRAKTISCH

De Artist talk zal plaatsvinden  in de CIAPs tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping van het C-mine energiegebouw. Nadat Miriam ons ondergedompeld heeft in het verhaal achter haar onderzoeksproject trekken we eropuit met Johan Schoonaerts, een ornitholoog verbonden aan de lokale vereniging Zang- en Kleurvogels Genk. We starten aan onze tentoonstellingsruimte om naar buiten te gaan, vergeet ook zeker niet gepaste wandelschoenen aan te trekken. Johan zal ons leren de lokale vogelsoorten uit Winterslag te observeren en hun zangliederen te herkennen, zo kunnen we de namiddag afsluiten door gezamenlijk aan het warmbed te luisteren naar het werk The Chase met een aangescherpt oor.
Reserveren kan ter plaatse of via deze link.

 

 

SPREKERS

Miriam Sentler (1994, Aachen) is een kunstenaar wonend en werkend in Rotterdam. Na een studie aan de Academie beeldende kunsten Maastricht, behaalde ze in 2020 een master artistiek onderzoek aan de universiteit van Amsterdam.

 

Drake Stoughton is een componist en hij studeerde recent af aan The Eastman School of Music waar hij saxofoon, literatuur en performance studeerde onder begeleiding van Dr. Chien Kwan Lin.

 

Johan Schoonaerts is aangesloten bij de vereniging Zang- en Kleurvogel Genk. Zij zijn  sinds 1951 actief in Genk en omstreken met het houden, verzorgen en kweken van (sier)vogels. Van bij hun oprichting zijn ze aangesloten bij AOB, de overkoepelende nationale ornithologische vereniging.