
Met haar beruchte sluierdans brengt de Bijbelse prinses Salomé ons hoofd al eeuwen op hol. Oscar Wilde’s femme fatale, waarop ook Richard Strauss zich baseerde voor zijn controversiële opera, deed al heel wat stof opwaaien. In 'Dance of the Seven Veils' brengt regisseur Aïda Gabriëls sopraan Astrid Stockman en muzikanten Colin H. Van Eeckhout (CHVE, Amenra) en Pieter-Jan Van Assche (Innerwoud) bijeen voor een broeierig banket dat Salomé’s diepmenselijke spel van verhulling en onthulling opnieuw in kaart brengt.
Prinses Salomé van Judea is de dochter van koningin Herodias. Herodias verliet haar echtgenoot voor zijn broer, Salomé’s stiefvader koning Herodes. Het vernietigende commentaar van Johannes de Doper op dit strategische huwelijk leverde hem een plekje op in een kerker onder het koninklijk paleis. Herodes, die zijn dagen doordrenkt met allerlei vertier, wil dat zijn stiefdochter een dans voor hem opvoert. Maar Salomé wil enkel dansen in ruil voor het hoofd van Johannes de Doper. De kunstenaar gaat aan de slag met deze overgeleverde collectieve verbeelding van fatale vrouwelijkheid.
Interdisciplinaire ontmanteling
Dance of the Seven Veils ontmantelt de stereotiepe mythe van Salomé doorheen verschillende artistieke disciplines. De verschillende betekenislagen die schuilgaan in de zeven sluiers waarmee ze verleidt, vormen het uitgangspunt om in kaart te brengen hoe Salomé haar hele leven gebruikt werd. Doorheen de rollen van gepolijst persona, moeder/dochter, geliefde, zondaar, gelovige en oerkracht, onthult Salomé’s verhaal zich als doorspekt met vraagstukken die zich met ieder leven verstrengelen. Wat (ver)tonen we en wat houden we verborgen wanneer we ons eigen verhaal uittekenen, schipperend tussen zelfverwezenlijking en het inlossen van verwachtingen die de buitenwereld op ons projecteert? Regisseur Aïda Gabriëls nodigt muzikanten Colin H Van Eeckhout (CHVE, Amenra), Pieter-Jan Van Assche (Innerwoud) en sopraan Astrid Stockman uit om de diepmenselijke figuur van Salomé verder uit te spitten. Danser German Jauregui wentelt zich in hun ecstatische soundtrack en geeft zich daarbij over aan de oerkrachten en angsten van een vrouwelijke icoon, die ook beeldhouwer Rui Barros lijken te beheersen, terwijl de scène-elementen vormgeeft.

Credits
Concept/regie
Aïda Gabriëls
Libretto
Ylona Supèr
Dramaturgie
Ylona Supèr
Tessa Vannieuwenhuyze
Muziek
Astrid Stockman (Herodias)
Colin H Van Eeckhout (Johannes de Doper)
Pieter-Jan Van Assche (Herodes)
Dans
Germán Jauregui (Salomé)
live scenografie
Rui Barros
Lichtontwerp
Davy Deschepper
Geluidsontwerp
Korneel Moreaux
Kostuums
Kjell De Meersman
Noa Kapchitz
Productiemanagement
Sebastiaan Peeters
Productie
OESTER
co-productie
Muziektheater Transparant
AB – Ancienne Belgique
LOD Muziektheater
Inspiratum – Axel Vervoordt
Perpodium
met de steun van:
Kunstencentrum Voo?uit
O. Festival Rotterdam
Motel Mozaïque
de Vlaamse Gemeenschap