Dance of the Seven Veils

Dance of the Seven Veils

Dance of the Seven Veils

20:15
Grote zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€18

Met haar beruchte sluierdans brengt de Bijbelse prinses Salomé ons hoofd al eeuwen op hol. Oscar Wilde’s femme fatale, waarop ook Richard Strauss zich baseerde voor zijn controversiële opera, deed al heel wat stof opwaaien. In 'Dance of the Seven Veils' brengt regisseur Aïda Gabriëls sopraan Astrid Stockman en muzikanten Colin H. Van Eeckhout (CHVE, Amenra) en Pieter-Jan Van Assche (Innerwoud) bijeen voor een broeierig banket dat Salomé’s diepmenselijke spel van verhulling en onthulling opnieuw in kaart brengt.

Prinses Salomé van Judea is de dochter van koningin Herodias. Herodias verliet haar echtgenoot voor zijn broer, Salomé’s stiefvader koning Herodes. Het vernietigende commentaar van Johannes de Doper op dit strategische huwelijk leverde hem een plekje op in een kerker onder het koninklijk paleis. Herodes, die zijn dagen doordrenkt met allerlei vertier, wil dat zijn stiefdochter een dans voor hem opvoert. Maar Salomé wil enkel dansen in ruil voor het hoofd van Johannes de Doper. De kunstenaar gaat aan de slag met deze overgeleverde collectieve verbeelding van fatale vrouwelijkheid.

Interdisciplinaire ontmanteling

Dance of the Seven Veils ontmantelt de stereotiepe mythe van Salomé doorheen verschillende artistieke disciplines. De verschillende betekenislagen die schuilgaan in de zeven sluiers waarmee ze verleidt, vormen het uitgangspunt om in kaart te brengen hoe Salomé haar hele leven gebruikt werd. Doorheen de rollen van gepolijst persona, moeder/dochter, geliefde, zondaar, gelovige en oerkracht, onthult Salomé’s verhaal zich als doorspekt met vraagstukken die zich met ieder leven verstrengelen. Wat (ver)tonen we en wat houden we verborgen wanneer we ons eigen verhaal uittekenen, schipperend tussen zelfverwezenlijking en het inlossen van verwachtingen die de buitenwereld op ons projecteert? Regisseur Aïda Gabriëls nodigt muzikanten Colin H Van Eeckhout (CHVE, Amenra), Pieter-Jan Van Assche (Innerwoud) en sopraan Astrid Stockman uit om de diepmenselijke figuur van Salomé verder uit te spitten. Danser German Jauregui wentelt zich in hun ecstatische soundtrack en geeft zich daarbij over aan de oerkrachten en angsten van een vrouwelijke icoon, die ook beeldhouwer Rui Barros lijken te beheersen, terwijl de scène-elementen vormgeeft.

Dance of the Seven Veils

Dance of the Seven Veils

Dance of the Seven Veils

 

Credits

 

Concept/regie

Aïda Gabriëls

Libretto

Ylona Supèr

Dramaturgie

Ylona Supèr

Tessa Vannieuwenhuyze

Muziek

Astrid Stockman (Herodias)

Colin H Van Eeckhout (Johannes de Doper)

Pieter-Jan Van Assche (Herodes)

Dans

Germán Jauregui (Salomé)

live scenografie

Rui Barros

Lichtontwerp

Davy Deschepper

Geluidsontwerp

Korneel Moreaux

Kostuums

Kjell De Meersman

Noa Kapchitz

Productiemanagement

Sebastiaan Peeters

Productie

OESTER

co-productie

Muziektheater Transparant

AB – Ancienne Belgique

LOD Muziektheater

Inspiratum – Axel Vervoordt

Perpodium

 

met de steun van:

Kunstencentrum Voo?uit

O. Festival Rotterdam

Motel Mozaïque

de Vlaamse Gemeenschap

Tarieven
Basisprijs
€18
- 26 jaar
€13
C-mine pas met unieke code
€15
OKO sectorpas
€15
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€15
Medewerker
€0