De KOE

agenda De Koe - de Nijl is in Caïro aangekomen (c) koen broos

De KOE

De Nijl is in Caïro aangekomen

20:30
Terras Grote zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€12
Koop tickets

Dit stuk werd vorig seizoen uitgesteld. Maar de tweede kans voor deze voorstelling gaat bijzonder zijn, in een intieme setting, in openlucht, op het terras van onze grote zaal.

 Het is niet omdat het leven als dusdanig zinloos is en hoofdzakelijk uit lijden bestaat, dat het verboden zou zijn om het zo goed mogelijk door te brengen (Schopenhauer).

 


de KOE graaft diep in het eigen repertoire – tot in 1998, om precies te zijn. Peter Van den Eede en Willem de Wolf spelen De Nijl is in Caïro aangekomen: een hilarische en diep menselijke commentaar op de filosofie, het theater en het leven, stoutmoedig herlezen en herwerkt, naar teksten van Schopenhauer, Montaigne en Pascal. Ze trekken het stuk de 21ste eeuw in en zoeken uit hoe de eminente filosofen - plus enkele nieuwe spelers - soelaas kunnen bieden in tijden van mindfulness en dokter google.


In De Nijl is in Caïro aangekomen wagen twee broers zich wederom op het strijdveld van het salon. Vanachter hun kamerjas praten ze de stilte vol. Bloedverwanten vastgeklonken in een ratelende folie à deux. Met zoveel verbaal geweld kan het niet anders of de humor ontsnapt door kieren en gaten. Maar soms leiden woorden ook naar onbekende einders, en geven tere stukjes mens zich haast onmerkbaar bloot.

 

Twee mannen, twee tegenpolen: ascese en hedonisme, ratio en romantiek, pragmatisme en heldendom, filosofie en slapstick. Wat ze alvast wel gemeen hebben, zijn hun nierstenen. En een vrouw, die hen heeft achtergelaten, aan elkaar overgeleverd.

 

Credits

Tekst Peter Van den Eede en Frank Focketyn
Herwerking van en met Peter Van den Eede en Willem de Wolf
Naar teksten van Schopenhauer, Montaigne en Pascal en ideeën uit Schijn bedriegt van Thomas Bernhard
Kostuums Elisabeth Michiels
Styling Julie De Meester
Scenografie en lichtplan Bram De Vreese en Shane Van Laer
Dramaturgie originele versie Griet op de Beeck

 

PERS
een bijzonder geestige parodie op intellectuelen van het type 'veel geblaat maar weinig wol' en veruit het absurdste theater dat je dit seizoen zult meemaken.
Gilles Michiels, De Standaard****

Peter Van den Eede en Willem de Wolf bewaren een subtiel evenwicht tussen ernst en spot. Hoe hoogdravend de filosofische tirades ook klinken, er is een lichtvoetige ironie die zich overal doorheen weeft.
Jan Dertaelen, De Morgen****

Ik ben nog er nog steeds niet uit wat de titel ‘de Nijl is in Caïro aangekomen’ betekent. Wel dat ik me geregeld een breuk lachte met deze voorstelling van De Koe.
Pieter T’Jonck, Pzazz

 

 

Tarieven
Basisprijs
€12
Medewerker
€0
Tickets