Electric Jalaba

Electric Jalaba - Jazz op het plein

Electric Jalaba

Jazz op het plein - in de foyer (owv slechte weersvoorspelling)

gratis
20:15
C-mine foyer
Gratis

UPDATE: wegens de slechte weersvoorspelling gaat dit concert uitzonderlijk binnen door

Verbinden en vernieuwen

Electric Jalaba ontstond in de zomer van 2011, toen de leden van het Afro-elektronische producercollectief Soundspecies (BurntProgress, Manana Cuba) de in de UK gevestigde Marokkaanse ‘Gnawa’-meester muzikant Simo Lagnawi  (Waulk Music) ontmoetten op een festival. Na een paar verkennende jamsessies en een traditionele ‘Gnawa Lila ceremonie’ om het project te zegenen  boekten ze twee dagen in een studio om hun experimenten op te nemen. De muziek die dat weekend gemaakt werd - 'Introducing Electric Jalaba' -  was geen eenmalige samenwerking. Het vormde de basis van een live set waarmee Electric Jalaba een jaar lang een van Londens meest gevraagde live acts werd. Ze verrijkten hun schrijfproces en verdiepten zich verder in de tradtionele Gnawa muziek. In mei 2015 brachten ze 'Merhaba' uit. Het album vertegenwoordigt die exploratie van Gnawa muziek, met het nodige respect voor de spirituele wortels ervan. Alles, van het meer traditionele 'Moulana' tot de dance funk van 'Merhaba', de met Afro-beat doordrenkte 'Fatima' en zelfs Zeppelinesque  rock van 'Ngsha' klinkt als één samenhangende, groove-gedreven collectie.

El hal

Door de cyclische trance van elektronische muziek en de transformaties naar jazz heeft hun muziek de vibe van zowel een oude cultuur met haar onmiddellijke creatie als psychedelische geluiden tot echo’s van Jamaicaanse dub. Het zijn zes muzikanten met een empathie die bijna telepathisch aanvoelt, en een groove die je onderdompelt en verblindt. In het Arabisch, de moedertaal van Simo Lagnawi, noemen ze deze onderstroom, deze ondefinieerbare kwaliteit, 'el hal'. Het gevoel. "Het is het gevoel dat ontstaat als we gegrepen worden door de muziek en ons verliezen in de groove," zegt producer en bassist Olly Keen.

El Hal is het nieuwe, derde album van Electric Jalaba, en hun eerste release in vijf jaar. Het is een veelzijdig werk waarin je de band strakker dan ooit aantreft, met heel een arsenaal aan verschillende invloeden.

Recensies

"Geweldig deze release, we moeten ze in de studio zien te krijgen!" Gilles Peterson, BBC 6 MUSIC

“Hun meest indrukwekkende werk tot nu toe. Een heerlijk viscerale plaat." Future Music

"Brengt de buitenaardse klanken van elektronische trance muziek naar de Marokkaanse rituele gnawa." New Internationalist

Tarieven
Basisprijs
€0