Enzo Mari Wonderkamer

1957 16 animali 1965 Il gioco delle favole Danese Milano - © Triennale Milano - foto Gianluca Di Ioia 1957 16 animali 1965 Il gioco delle favole Danese Milano - © Triennale Milano - foto Gianluca Di Ioia
10:00
Basisprijs 
€6
Reserveer

Samen met een gids ga je met je klas op verkenning in de expo. Vertrekkende vanuit de ideeën en werken van deze ontwerper ga je zelf bedenken, ontwerpen en misschien ook maken in Enzo Mari's Wonderkamer.

Of het nu zijn poster met appel of peer is, zijn Le Creuset-kookpot of zijn dierenpuzzel. De ontwerpen van Enzo Mari (1932 – 2020) zijn wellicht bekender dan zijn naam. De glamour, de hoge prijzen, het rocksterrenimago … Aan alle extraatjes die kunnen samengaan met het leven van een succesvolle, gelauwerde designer had Enzo Mari de pest. Hij werd ook niet graag ‘designer’ genoemd maar gaf de voorkeur aan de omschrijving: ‘iemand die projecten uitvoert’. Deze Italiaan ontwierp omwille van het ontwerpen en daarmee basta.

Enzo Mari was ook nog eens van veel markten thuis. Designer maar ook schilder, dichter, kunsttheoreticus en decorontwerper. Hij streefde telkens weer naar duurzame en betaalbare ontwerpen voor de gewone man. In 1974 bracht hij een reeks doe-het-zelfmeubelen uit: ‘Proposta per un Autoprogettazione’ (voorstel voor een zelfontwerp). De handleiding kreeg je pas als je een brief naar hem stuurde. Met deze reeks klaagde Mari de consumptiemaatschappij aan: mensen moesten zelf maar hun eigen meubels in elkaar steken. Al moest hij uiteindelijk toch de duimen leggen. Zijn ontwerpen hadden te veel succes, tot grote spijt van Mari zelf.

De tentoonstelling die we op C-mine tonen werd ontwikkeld door Triennale Milano, Italië's belangrijkste instituut voor design en hedendaagse kunst sinds 1923.  De tentoonstelling brengt het werk en de ideeën van Enzo Mari en is ontstaan uit de dialoog en uitwisseling van ideeën tussen Mari en curator Hans Ulrich Obrist, waarbij werd gekeken naar meer dan 60 jaar kunst en design, architectuur en filosofie, onderwijs en grafiek.

Ontdek de Wonderkamer

Vicky Bogaert van ‘In de Wonderkamer’ werkte een dynamische kijk uit op het werk van Enzo Mari. Vertrekkende vanuit zijn werken en ideeën ga je zelf bedenken, ontwerpen en misschien ook maken.

Kom langs met je klas!

Vicky Bogaert van ‘In de Wonderkamer’ werkte een dynamische kijk uit op het werk van Enzo Mari. Samen met een gids gaat je (klas)groep op verkenning in de expo. Vertrekkende vanuit de ideeën en werken van deze ontwerper ga je zelf bedenken, ontwerpen en misschien ook maken in Enzo Mari's Wonderkamer.

PRAKTISCH

3de graad lager onderwijs en 1ste graad secundair onderwijs

6 euro per leerling (incl. gids)

Tussen 27 februari en 29 mei 2023 (niet op woensdag of zondag)

Duur: 1u30min

 

Meer info over expo

Tarieven
Basisprijs
€6