Expo: "1078 BLUE SKIES, 4432 DAYS - Anton Kusters"

solo-tentoonstelling Anton Kusters

Expo: "1078 BLUE SKIES, 4432 DAYS - Anton Kusters"

C-mine (GPS: Evence Coppeelaan 91 - 3600 GENK)
Gratis
Datums & tickets

Anton Kusters (België, 1974) is een multidisciplinair kunstenaar die zich uitdrukt via fotografie, film, geluid en installaties. Zijn projecten zijn het resultaat van gedetailleerd voorgaand onderzoek waarbij de impact van geschiedenis, cultuur en herinneringen centraal staan. Kusters stelt alternatieve denkwijzen voor om over collectieve trauma’s te reflecteren. Hij engageert zijn publiek om hun proces van herdenking en contemplatie verder te zetten, zonder obstakels als dramatisering of polarisering.

Kijk mee naar de openingsavond:

In deze tentoonstelling worden de werken samengebracht uit ‘The Blue Skies Project’, een multidisciplinair project gecureerd door Monica Allende (Spanje, 1968). Centraal staat de installatie van 1078 fragiele Polaroid beelden van blauwe luchten die in dialoog gaan met een 13 jaar durend geluidsstuk van geluidskunstenaar en componist Ruben Samama (Nederland, 1985).

Over een periode van zes jaar legde Kusters een reis af van 177828 kilometer binnen het voormalige Derde Rijk. Hij fotografeerde er de blauwe lucht boven de laatst gekende locaties van elk van de 1078 voormalige Nazi-concentratiekampen. Hij startte zijn reis na minutieus onderzoek van de lijvige publicatie Encyclopedia of Camps and Ghettos 1933-1945. Om de luchten boven de – vaak vergeten – sites vast te leggen, maakte hij gebruik van een analoge Polaroid camera. De beelden werden telkens voorzien van een blinddruk met het gekend aantal slachtoffers van het respectievelijke kamp, alsook de GPS-coördinaten. Samama werkte met dezelfde data om een generatief geluidsstuk te creëren dat een temporele dimensie toevoegt aan het werk.

De installatie opent een dialoog over hoe we omgaan met trauma vandaag, en geeft een gelijke stem aan elk slachtoffer van dit allesomvattende systeem van onderdrukking, geweld, moord en uiteindelijk vernietiging.

Op C-mine stelt Kusters ook voor het eerst een reeks nieuwe werken voor die in het kader van ‘The Blue Skies Project’ werden ontwikkeld. Samen met een aantal short cuts van Adrian Kelterborn (Zwitserland, 1979) uit de aankomende documentaire ‘Those Blue Skies’ beklemtonen ze de intensiteit van het onderzoek en tonen een unieke ‘behind the scenes’ van het project.

 

Praktisch

13.03 – 30.05.2021
Dinsdag – zondag: 10 – 17 uur

Energiegebouw C-mine
Gratis expo, reservatie verplicht

Credits

Kunstenaar: Anton Kusters
Geluidskunstenaar: Ruben Samama

Curator van The Blue Skies Project: Monica Allende

Randprogramma i.s.m. Davidsfonds Genk

21 & 28.04 Kampen - Een geschiedenis - een praktijk:  Webinar in 2 delen

05.05 Lezing: Boven de nazi-kampen. De creatie van The Blue Skies Project

Tarieven
Prijs
€0
Tickets