Flee

flee

Flee

Jonas Poher Rasmussen (Denemarken | 90 min)

Pathé (Euroscoop) Genk

Met Flee slaagt Rasmussen er voortreffelijk in het verhaal van oorlogsvluchtelingen, vaak gereduceerd tot ‘de ander’, terug een menselijk gelaat te schenken.

-“Wat betekent thuis voor jou?” -“Thuis? Dat is een veilige plek. Ergens waar je kunt blijven en niet hoeft weg te gaan...”

Aan de gelukkige kindertijd van Amin in Kaboel komt abrupt een einde. Zijn vader wordt door de extremistische Moedjahedin opgepakt en het hele gezin moet op de vlucht slaan. Het is het begin van een gevaarlijke tocht die voorgoed hun levens zal tekenen. Na lange omzwervingen doorheen Rusland en Scandinavië komt Amin uiteindelijk helemaal alleen aan in Denemarken. Van zijn familie is geen spoor. Twintig jaar later heeft Amin een succesvolle academische carrière en is hij gelukkig in de liefde met zijn vriend, Kasper. Kasper wil graag dat ze samen een huis kopen maar de gedachte om zich te binden aan één plek jaagt Amin de stuipen op het lijf. Hij beseft dat hij niet anders kan dan zijn verleden onder ogen komen wil hij eindelijk rust vinden. Amin zoekt daarvoor toevlucht bij goede vriend en filmmaker Jonas Poher Rasmussen. Ze kennen elkaar al van de middelbare school maar ook hij heeft geen enkel vermoeden over het grote geheim dat Amin met zich meedraagt.

Met Flee slaagt Rasmusen er voortreffelijk in het verhaal van verre oorlogsvluchtelingen, vaak gereduceerd tot ‘de ander’, terug een menselijk gelaat te schenken. De keuze voor animatie kwam er om Amin, overigens een schuilnaam, de nodige veiligheid te bieden om zijn hartverscheurend verhaal eindelijk uit de doeken te doen. Maar het realistische doch speelse penseelwerk leent er zich ook goed aan om de disempathie van mediabeelden te overstijgen en de kijker direct tot in het hart te raken. Flee doet de ogen openen en laat zien dat een vluchtverhaal niet begint noch eindigt bij aankomst in het opvangland.

 

Johan Poher Rasmussen is een Deens-Franse filmmaker geboren in 1981. Hij studeerde af aan de Deense filmschool Super16 en viel al met zijn eerste twee documentaires, ‘Searching for Bill’ en ‘What he did’ in de prijzen op verschillende festivals. Met ‘Flee’ manifesteert hij zich als gevestigde waarde binnen zowel de animatie als documentaire wereld. De film wist onder andere the Grand Jury Prize op Sundance te winnen en sleepte ook verschillende Bafta en Oscarnominaties in de wacht.

 

"Flee is a remarkably humanising and complex film, expanding and expounding the kind of story that’s too easily simplified." - The Guardian

 

 

flee

 

flee

 

flee