Gwen Cresens kwartet

Agenda Gwen Creesens ©Johan Jacobs Agenda Gwen Creesens ©Johan Jacobs

Gwen Cresens kwartet

Vroege Vogels

11:00
Kleine zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€16
Koop tickets

In Vroege Vogels ontvangt radiocoryfee Luc Janssen telkens een artiest en/of gezelschap. Samen met het aperitief achteraf zorgen ze voor een kloeke start van je zondag.  Met in deze editie als gast accordeonist Gwen Cresens en zijn kwartet. Jo Klaps, de scenograaf van de tentoonstelling 'Wonderful Things' - Tim Walker die momenteel loopt in C-mine is ook van de partij. Hij vertelt over deze uitzonderlijke tentoonstelling en nodigt jullie uit om het concert te combineren met een bezoek.

Op vertoon van het ticket 'Vroege Vogels' van 11 oktober kan u een bezoek brengen aan de expo Tim Walker voor 6 euro.

De mooiste muziek ontstaat daar waar de grenzen vervagen.

Onze auto Duits, de TV Koreaans, de koffiebonen Boliviaans en de groenten en fruit liefst lokaal. Het ijs komt uit Italië, en de Zweedse zetel staat naast de Mechelse kast van de bomma. Alles hoort bij elkaar, ondeelbaar en uniek. Alles is één. Eclectica. Zo sprokkelt accordeonist Gwen Cresens eclectisch zijn materiaal bij elkaar. In de muziek, zoals hij ze benadert, is mondialisering een uitgangspunt. Een conditie.

Musici als Bach, Mozart en Beethoven waren meesterlijke improvisators. De partituur was het vertrekpunt, de muziek ontstond voorbij het papier, vanuit vrijheid en talent. 

Gwen Cresens sluit met zijn nieuw kwartet aan bij deze traditie door in dialoog te gaan met drie jazz-musici van het allerschoonste allooi: pianist Bart Van Caenegem (De Frivole Framboos, Brussels Jazz Orchestra), contrabassist Janos Bruneel (Jack Van Poll Trio, Marjan Van Rompay Group) en drummer Matthias De Waele (Stéphane Mercier, De Looze/Machtel/De Waele Trio) die in New York van de besten de stiel ging leren.

Samen brengen ze Cresens’ composities, opwindende interpretaties van Bach en Grieg, filmmuziek van Laurel & Hardy en Braziliaanse dansmuziek uit de vorige eeuw. Accordeon staat centraal, het instrument van vele culturen, zo benadert Gwen Cresens de muziek. Het woord ‘genre’ wordt overbodig.  De tango en valse musette loeren benieuwd om de hoek, zoals steeds.Alles in één. Eclectica. Accordeon-ambassadeur Gwen Cresens voelt zich thuis op de meest diverse podia.

Hij stond aan de zijde van Arno, Raymond van het Groenewoud, Kommil Foo, Les Ballets C de la B, Brussels Jazz Orchestra, Luciano Pavarotti, Ute Lemper, Henny Vrienten en Taraf de Haidouks. Gwen was curator van het Brugse Airbag Festival (2018) en van Accordeon Folie in Lommel (2020), tourde succesvol met zijn eerste solorecital en werd genomineerd als solist van het jaar voor de Classical Music Awards. In 2018 bracht hij als solist ism Warner Classics en Klara zijn eerste solo cd uit, samen met Brussels Philharmonic.

Zijn vertolkingen van de concerti van Piazzolla en Galliano werden in binnen -en buitenland bejubeld. De CD stond wekenlang op nr 1 in de Ultratop Klassiek. Het Gwen Cresens Quartet beleefde zijn vuurdoop voor 10.000 toeschouwers tijdens Odegand (Festival van Vlaanderen, Gent) en concerteerde voor een uitverkochte Rode Zaal tijdens Klara in de Singel, een tot de nok gevulde Bijloke concertzaal tijdens Coté Jardin.

 

Tarieven
Basisprijs
€16
- 26 jaar
€11
C-mine pas met unieke code
€13
Lid Davidsfonds
€8
Medewerker
€0
Tickets