Het taalerfgoed van de Italiaanse mijnwerkers in Limburg

Filip Dujardin

Het taalerfgoed van de Italiaanse mijnwerkers in Limburg

Cursus door Marzo Stefania

In samenwerking met Davidsfonds
14:00
Kleine zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€22

Taal als uitdrukking van identiteit
‘sjool’, ‘de meisje’ en ‘wa make?’
Foutief taalgebruik of nieuwe taal?

Na de Tweede Wereldoorlog vestigden mijnwerkersfamilies zich in Limburg. Historisch onderzoek, analyses van teksten en interviews tonen aan hoe de complexe taalintegratie van de eerste generatie een inspiratiebron werd voor de nieuwe generaties. Zij ontwikkelden een nieuwe manier van spreken. Initieel diende die als uitdrukking van hun ‘roots’, maar later evolueerde ze naar een omgangstaal die symbool stond voor een nieuwe lokale Genkse identiteit. Deze taal wordt vaak 'Cités' genoemd, soms ook ‘Genks’.

 

Stefania Marzo schetst de complexe taalsituatie waarin de eerste mijnwerkers een weg zochten. Eerst moesten de mijnwerkers zich kunnen uitdrukken om aan de slag te gaan in de mijnen. In een volgende fase ontstond de Citétaal in de mijnwerkerswijken. En nu blijkt dat deze omgangstaal ook in andere Vlaamse provincies aan populariteit wint… Een boeiende cursus over een intrigerend taalfenomeen.

 

Wil je meer te weten komen over de veelzijdigheid van Rome? In de weken voor deze cursus zoomt Marc Permeke in op het charmante Rome. Meer info vind je hier. Als je beide cursussen combineert, geniet je van een mooie korting!

 

Praktisch

Dinsdag 1 december 2020 van 14u tot 16u30

089 24 09 57 (Fernanda Opdenacker) en op 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Inschrijven via Davidsfonds Academie vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016 31 06 70 - fax: 016 31 06 08 - academie@davidsfonds.

Indien we deze cursus dienen te annuleren wegens nieuwe overheidsmaatregelen, dan betalen we je het volledige inschrijvingsgeld terug.

Prijzen

€22: Cursus
€18: Cursus met Davidsfonds Cultuurkaart
€66: Cursus, gecombineerd met de cursus door Marc Permeke in Genk dinsdag 10, 17 en 24 november 2020
€61: Cursus met Davidsfonds Cultuurkaart, gecombineerd met de cursus door Marc Permeke in Genk op dinsdag 10, 17 en 24 november 2020

Credits

Foto © Filip Dujardin

Tarieven
Basisprijs
€22