Holy Spider

holy spider

Holy Spider

Ali Abassi (Iran | 115 minuten)

'Holy Spider' is een Perzische misdaadthriller waarmee regisseur Ali Abassi het waargebeurde verhaal vertelt van Saeed Hanaei, een seriemoordenaar die zestien vrouwen vermoordde in Mashhad in Iran tussen 2000 en 2001.

Zahra Amir Ebrahami won de Prijs voor Beste Actrice op het festival van Cannes toen de film in première ging, met haar hoofdrol in de film: een journaliste uit Teheran die zich naar de meest beruchte buitenwijken van de heilige stad Mashhad begeeft, om er de reeks moorden te onderzoeken.

Al snel wordt haar duidelijk dat de vermoorde vrouwen sekswerkers zijn, pas dan begrijpt ze waarom de lokale autoriteiten niet staan te springen om de zaak op te lossen. Toch gaat zij zelf op zoek naar antwoorden op de onbeantwoorde vragen, die stilaan de dader ontmaskeren: een man die zijn stad van zijn zonden wil zuiveren door ’s nachts de ‘verloren’ vrouwen aan te vallen.

Regisseur Ali Abbasi woonde begin jaren 2000 in Iran, toen de seriemoordenaar toesloeg in de stad Mashhad. Het waren niet zozeer de misdaden die hem verbijsterden, maar de reactie van vele conservatieven in de samenleving, die de moordenaar zagen als een onzelfzuchtige held. Met Holy Spider brengt hij dus niet enkel een misdaadverhaal, maar werpt hij ook een blik op de diepgewortelde vrouwenhaat binnen segmenten van de Iraanse samenleving, en ideeën die eerder cultureel dan politiek of religieus zijn ingegeven.

Omdat het onderwerp van de film te beladen was om in Iran te filmen, vonden de opnames plaats in Jordanië.