Kampen - Een geschiedenis - een praktijk

C-mine partner
Agenda: cursus Davidsfonds.jpg

Kampen - Een geschiedenis - een praktijk

Davidsfonds Genk

C-mine (GPS: Evence Coppeelaan 91 - 3600 GENK)
Basisprijs 
€47
Koop tickets

Van koloniale kampen over nazikampen en de Gulag tot Guantanamo en de Chinese ‘heropvoedingskampen’ vandaag: Christophe Busch gaat terug naar de essentie. Wat is een kamp? Wat kan de geschiedenis van kampen ons leren?

Van koloniale tot nazikampen en vernietigingscentra

Het kamp als ‘heropvoedingsinstrument’ of ‘eindoplossing’

Hedendaagse kampen en het proces van normalisering

 

Bij het horen van ‘concentratiekamp’ denken we meteen aan nazikampen zoals Auschwitz-Birkenau, maar ‘het kamp’ als een instrument om ‘bepaalde problemen’ op te lossen bestaat al langer. Aan het begin van de 20ste eeuw richtten de Spanjaarden en de Britten concentratiekampen op in Cuba en Zuid-Afrika. Later beschreef politiek filosofe Hannah Arendt hoe die koloniale invulling van het kamp-instrumentarium als een boemerang is teruggekeerd naar het Europese continent.

 

Van koloniale kampen over nazikampen en de Gulag tot Guantanamo en de Chinese ‘heropvoedingskampen’ vandaag: Christophe Busch gaat terug naar de essentie. Wat is een kamp? Wat kan de geschiedenis van kampen ons leren? Sinds vorige eeuw blijkt het kamp niet weg te slaan uit onze menselijke geschiedenis. Socioloog Zygmunt Bauman stelde zich dan ook terecht de vraag of we vorige eeuw niet als ‘de eeuw van kampen’ moeten benoemen. En hoe zal het kamp deze eeuw ingezet worden om ‘bepaalde problemen op te lossen’?

Christophe Busch studeerde criminologie aan de UGent, Holocaust en genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoekt er o.m. hoe nazikampen werden voorgesteld in de Duitse, buitenlandse en verbannen media tussen 1933-1945. Hij werkte twaalf jaar in de forensische psychiatrie (onderzoek en behandeling van geïnterneerde delictplegers) en was acht jaar directeur van Kazerne Dossin in Mechelen. Sinds 2020 is hij directeur van het Hannah Arendt Instituut.

In samenwerking met Davidsfonds Genk

Tarieven
Basisprijs
€47
Lid Davidsfonds
€42
Tickets
14:00