Le Paysage Ménagé

C-mine partner
Agenda: Le paysage Ménagé cielgrommen maximiliaan royakkers

Le Paysage Ménagé

Ciel Grommen & Maximiliaan Royakkers

09:00
C-mine (GPS: Evence Coppeelaan 91 - 3600 GENK)

Deze maand slaan het kunstenaars-, architectenduo Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers hun Winterslagse baksteenwerf op aan de voet van de terril in Winterslag, Genk. Hier gaan ze de komende maanden aan de slag om eigen ontgonnen grondstof te verwerken tot bakstenen. Met deze bouwstenen zullen ze een een ligbed vervaardigen dat de C-Mine Site zal bemeubelen.

Le Paysage Ménagé is het langdurige onderzoeksproject van Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers, waar het duo op zoek gaat naar manieren om in het landschap te zijn en er verbintenissen mee aan te gaan. Het complexe, post-industriële landschap van Winterslag vormt een startpunt voor een serie ruimtelijke ingrepen, of meubilair, die zowel een letterlijk als figuratief een platform voor dialoog vormen. Een landschap bemeubelen betekent iets tijdelijks en flexibels creëren, zonder territorium op te eisen. Het eerste stuk dat de C-mine site bemeubeld is een bakstenen platform dat een unieke ontmoetingsplaats wordt.

Geïnspireerd op het Chinese ‘kang bed’ en de Russische ‘pechka kachel’, kan het platform van binnenuit worden verhit waardoor het warmte en gastvrijheid uitstraalt. Het gebruikte materiaal voor de uitvoering van het platform vindt zijn oorsprong in de plaatselijke geschiedenis. Als enige mijn site in Genk opereerde Winterslag hiernaast als een steenbakkerij, waar de overschotten van het mijn ontginningsproces getransformeerd werden in bouwmateriaal voor de snel groeiende cités. Tot op de dag van vandaag sieren de karakteristieke zwartgeblakerde bakstenen genaamd Winterslagse duivels vele gevels doorheen de wijk.

Met de steun van vele gepassioneerde experts en amateurs, hebben Grommen en Royakkers een techniek ontwikkelt om vanuit lokale ‘mijnsteen’ – een mix van zand, klei en water, deze Winterslagse duivels te reproduceren. Deze bakstenen zijn handgevormd, gedroogd aan de lucht en gebakken op in een tijdelijke veldoven. Elke stap van dit trage productieproces vindt plaats in de publieke ruimte op de site. De bakmomenten worden zo een mogelijkheid om kennis uit te wisselen en conversaties aan te gaan over het lokale landschap met de bezoekers, omwonenden, mede kunstenaars of toevallige passanten. We nodigen je uit om de Winterslagse baksteenwerf, waar de tijdelijke ruimtelijke interventies van Le Paysage Ménagé vorm krijgen, te bezichtigen.

De kunstenaars zullen ter plaatse werken tijdens de bakmomenten op de volgende data: 28.03 - 31.03 en 18.04 - 22/04 en 07.05 - 09.05

In mei, zullen de bakstenen gebruikt worden om een ligbed te construeren, waarbij de vorm, technieken en materialen geïnspireerd zijn door het samenbrengen van zowel verre als lokale tradities. Op deze manier wordt het multiculturele karakter van Genk weerspiegel. In juni, plannen we een speciale inhuldiging van het platform, met een boeiend publieksprogramma.

In samenwerking met FLACC werkplaats voor beeldend kunstenaars
In het kader van Elements 2021

Voor meer info over het project of publieksprogramma contacteer Tine Deboelpaep:

E communicatie@ciap.be
T +32475395934
W www.ciap.be