les ballets C de la B / Alain Platel en NTGent

Les Ballets C de la B

les ballets C de la B / Alain Platel en NTGent

Gardenia, 10 years later

Grote zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€28

Wie er 10 jaar geleden in C-mine bij was, zal dit nog niet vergeten zijn. De voorstelling wordt 10 jaar na datum terug opgevoerd, in een aantal grote theaters in Europa, maar ook in Genk!

Het denken en spreken over gender en transgender heeft de voorbije jaren enorm  aan kracht gewonnen. De urgentie is dan ook groot om Gardenia te herwerken en het opnieuw laten zien.


25 juni 2010 het doek in de Gentse stadschouwburg NTGent gaat open en Gardenia gaat in première.  Geïnspireerd door de indringende film Yo soy así (van Sonia Herman Dolz), waarin het sluiten van een travestiecabaret in Barcelona de kapstok is om in de privélevens van een memorabele groep oude artiesten binnen te gluren, tekenden regisseurs Frank Van Laecke en Alain Platel en componist Steven Prengels voor een project dat in alle opzichten uniek kan worden genoemd.

 

Gardenia daalt af in de woelige levens van negen opmerkelijke mensen. Gardenia is geen fictie. Het is een uitzonderlijke getuigenis, een intiemste relaas over hoop en gekoesterde of verloren illusies. Zeven oudere personages die de schemerzone tussen man-en vrouw-zijn schijnbaar moeiteloos bewandelen. In contrast en harmonie met een “jonge kerel” en een “echte vrouw”. Elk met een zoektocht. Elk met een intrigerend verhaal.

 

De wereld omarmde de productie en twee jaar lang speelde Gardenia meer dan 200 voorstellingen met haltes in onder andere Avignon, Parijs, Wenen, Berlijn, Antwerpen, London, Amsterdam, Belgrado, Barcelona, Lissabon, Oslo, Quebec en Montréal, Adelaide, Taipei en een Russische tournee. In 2012 werd Gardenia genomineerd voor de prestigieuze Britse Olivier Award. Nadien werd het leven van de cast prachtig in beeld gebracht in de documentaire Before the last curtain falls, die op zijn beurt overladen werd met prijzen op internationale filmfestivals.
 

10 jaar later
 

10 jaar later komt de cast opnieuw samen. Of toch niet helemaal. Andrea verliet ons voorgoed. En met haar verdween Tina Turner. Met acht gaan ze verder. Acht individuen die zo bijzonder zijn, dat je ze wil kennen. Dat je ze wil omarmen.


Wat hen verbindt, zijn de diepe krassen op hun ziel.
Wat hen drijft, is de onvoorstelbare wil om te overleven.
In de hoop dat dit lukt. Door transformatie. Of niet.
In de wetenschap dat die prijs onwaarschijnlijk hoog is.
Ook vandaag.
Klaar om weer de bühne te bestormen.
Om te ontroeren en te verbazen.
Om te lachen en te zwijgen.
Om te schitteren, nog één keer, somewhere over the rainbow.
 

 

Credits
NTGent en les ballets C de la B
Regie: Frank Van Laecke, Alain Platel
Muziek: Steven Prengels
Spel en creatie: Vanessa Van Durme, Griet Debacker, Andrea De Laet (†), Richard ‘Tootsie’ Dierick, Danilo Povolo, Gerrit Becker, Hendrik Lebon, Dirk Van Vaerenbergh, Rudy Suwyns
Decorontwerp: Paul Gallis
Kostuumontwerp: Marie ‘costume’ Lauwers, Dorine Demuynck, Lutje Tamsin
Licht: Kurt Lefevre(ontwerp), Jan Mergaert, Bennert Vancottem
Geluid: Sam Serruys (ontwerp), Brecht Beuselinck, Jo Thielemans
Stage manager: Wim Piqueur, Luc Laroy
Realisatie: kostuumsatelier NTGent o.l.v. An De Mol
Hoofdtooien en verentooien: Claudine Grinwis Plaat Stultjes, Dian Vandecruys
Realisatie: decor decoratelier NTGent
Fotografie: Luk Monsaert
Productieverantwoordelijke: Valerie Desmet
Tour manager: Katrien Van Gysegem
Decor transport: Maurice VandeVelde
Stage: Jesse Vandamme
Productie: NTGent& les ballets C de la B
Coproductie: Le Volcan Scène nationale du Havre
Originele coproducenten (2010): NTGent, La rose des vents (Villeneuve d’Ascq), TorinoDanza, Biennale de la danse de Lyon, Tanz im August (Berlin), Théâtre National de Chaillot (Paris), Brighton festival, Centro Cultural Vila Flor Guimarães, La Bâtie-Festival de Genève, Festival d’Avignon

Met dank aan Yan Tax, Kryolan
Met de steun van de Vlaamse Overheid, Stad Gent, Tax Shelter maatregel van de Belgische federale Overheid

Plan je bezoek

C-mine organiseert alle activiteiten conform aan de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus. Als je een ticket koopt, ga je akkoord met de algemene voorwaarden voor de ticketverkoop.

Meer info coronamaatregelen

Algemene voorwaarden ticketverkoop

Tarieven
Basisprijs
€28
- 26 jaar
€23
C-mine pas met unieke code
€25
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€25
Medewerker
€0