Lezing BC 'The act of building'

Agenda Ken de Cooman MuyingaLibrary_binnenmezza_©BCarchitects&studies Agenda Ken de Cooman MuyingaLibrary_binnenmezza_©BCarchitects&studies

Lezing BC 'The act of building'

Lezing

in samenwerking met Architectuurwijzer
20:15
Kleine zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€12
Koop tickets

BC hanteert een brede scope, van architectuur, over onderzoek, expertise en experiment tot materiaalproductie en bouwwerken. Ze hecht veel bang aan participatie en betrekt de gebruikers heel nauw bij het ontwerp en bij de bouw van hun projecten.

Opvallend ook is de grote zorg die BC besteedt aan de materiaalkeuze. Het bureau kiest voor lokale, bio-gebaseerde, circulaire materialen en heeft zo al verschillende innovatieve gebouwen ontworpen. De architecten ontdekten de meerwaarde van lokale materialen toen ze een bibliotheek bouwden in Burundi. De kennis die ze daar opdeden, gebruiken ze intussen voor projecten in eigen land.

In 2016 heeft BC het Bouwmeester Label ontvangen voor hun onderzoek rond het bouwproces en de traditionele rolverdeling tussen bouwheer, architect en aannemer. BC architecten ging op zoek naar een meer integrale benadering van dit proces, waarbij de bouwheer soms ook bouwt, de ontwerper materialen produceert of de aannemer mee ontwerpt. In enkele kleinschalige projecten in België, zoals bij hun Ecohuis in Edegem en bij de uitkijktoren van Gouden Liniaal architecten in Dilsen-Stokkem, vertrekken zij van ter plaatse ontgonnen bouwmaterialen zoals aarde, grind of leem.

Om deze bouwtechniek op een grotere schaal toe te passen hebben zij een nieuwe coöperatie opgericht: BC materials. Met een mobiel machinepark bouwen ze grond om tot leempleister en leemblokken die ter plaatse gebruikt kunnen worden.

In 2018 verscheen hun boek "The act of building, dat werd voorgesteld op de Biënnale van Venetië. De verhalen in dit boek vertellen hoe BC opereert tijdens het bouwen en toont hoe architectuur kan bijdragen aan een wereld in transitie. In 2019 stond hun gelijknamige tentoonstelling in het CIVA in Brussel.

Naast de Biënnale van Venetië in 2018 nam BC ook deel aan de Oslo Triënnale for Architecture in 2014 en aan de International Architecture Biennale van Rotterdam. In 2020 won BC de Pioneer Award van de Belgian Building Awards.

 

Beluister ook de podcast met Ken De Cooman van BC.

Tarieven
Basisprijs
€12
- 26 jaar
€7
C-mine pas met unieke code
€9
Medewerker
€0
Tickets