LOD & Gorges Ocloo

Agenda: moby dick (c) kurt van der elst

LOD & Gorges Ocloo

Moby Dick - premièrevoorstelling

20:15
Grote zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€15

Josse De Pauw en de gelauwerde sopraan Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga brengen jazzy muziektheater, swingend en energetisch, over de nood aan toenadering in een alsmaar meer polariserende samenleving.

“It is an evil voyage, I tell thee. If Ahab has his way, neither thee nor me, nor any member of this ship’s company will ever see home again.”

Gorges Ocloo wilde al langer een voorstelling maken gebaseerd op de literaire klassieker Moby Dick van Herman Melville. Toen hij een aantal jaren geleden in de krant een foto zag van een 11-jarig meisje in haar zondagse jurk, levenloos drijvend in het azuurblauwe water van de Middellandse Zee, begon de puzzel in elkaar te vallen. Wist dit meisje, een van de eerste slachtoffers van een gezonken vluchtelingenboot, vooraf hoe gevaarlijk haar reis zou zijn? En zou de immer zwijgende, als exotische ‘barbaar’ geportretteerde Queequeg aan boord van de Pequod zijn gestapt, mocht hij op voorhand geweten hebben dat kapitein Ahab uit was op een roekeloze wraakmissie?

Voor de bewerking van Moby Dick klopte Ocloo aan bij de Nigeriaanse schrijver Ben Okri. Die herwerkte Melvilles tekst tot een magisch-realistisch verhaal over de kloof tussen macht en onmacht, hoog en laag, rijk en arm. Een verhaal dat zich afspeelt nadat de boot gezonken is. In een poëtische en toverachtige wereld, geïnspireerd door voodoo en animistische vertellingen. Een plek waar alles kan. Waar Ahab en Queequeg voor het eerst met elkaar van gedachten wisselen, los van status en ego, los van het materiële, puur en naakt.

Op scène staan Josse De Pauw en de gelauwerde sopraan Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga . Verwacht je aan een jazzy muziektheater, swingend en energetisch, over de nood aan toenadering in een alsmaar meer polariserende samenleving.

Het programma Moby Dick, at last queequeg speaks

Kijk hier alvast de programmaflyer in.

"Moby Dick: een magisch-realistisch verhaal over macht en verschil"

“Ik vind het boeiend om als Belg met roots in Ghana een Westerse klassieker naar mijn hand te zetten en vorm te geven aan wat ik erin lees. Ik vergelijk onze hang naar vooruitgang met de koortsachtige zoektocht naar Moby Dick. Waarom moet het alleen maar meer en beter? Als je nooit tevreden bent, krijg je een zieke samenleving waaruit de moraliteit verdwijnt.”

Lees het interview met Gorges Ocloo door Ciska Hoet hier.

Over LOD muziektheater

LOD is geboren en getogen in Gent en is een van de gezichten van de Bijlokesite. Tegelijk opereert LOD nadrukkelijk internationaal, door de vele reisvoorstellingen en coproducties met buitenlandse partners.

Credits

concept & regie: Gorges Ocloo
compositie: Dominique Pauwels i.s.m. Toon Callier
naar: het gelijknamige boek van Herman Melville
tekst: Ben Okri
bewerking: Gorges Ocloo & Bart Capelle
met: Josse De Pauw
sopraan: Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga
muzikale uitvoering: Toon Callier
repetitor: Jan Debel
scenografie: Giovani Vanhoenacker
licht: Jannes Dierynck
geluid: Brecht Beuselinck
costumière: Freya Proost

productieleiding: Kristel Deweerdt
productie: LOD muziektheater
coproductie: C-TAKT Pelt/Genk, deSingel Antwerpen, CC De Grote Post Oostende, Kunstencentrum Vooruit Gent

met de steun van de TAX Shelter maatregel van de Federale Overheid
tax shelter partner: Flanders Tax Shelter

C-mine organiseert alle activiteiten conform aan de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.

Tarieven
Basisprijs
€15
- 26 jaar
€10
C-mine pas met unieke code
€12
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€12