Lucinda Ra/Stefanie & Barbara Claes

Agenda lucinda ra (c) Bart Grietens

Lucinda Ra/Stefanie & Barbara Claes

Mia Kermis + Jordy

Kleine zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€16
Datums & tickets

In dit dubbelprogramma vertellen Stefanie & Barbara Claes verhalen over kinderen. In ‘Mia Kermis’ zoekt een kind naar haar eigen begin om zo te kunnen (op)groeien. 'Jordy' gaat dieper in op het verhaal van de 19-jarige Jordy die eind 2016 levenloos werd teruggevonden op de Gentse Blaarmeersen.

 

Mia Kermis

Op een unieke manier vertelt Stefanie Claes het verhaal van een kind dat opgroeit en op zoek gaat naar haar eigen begin om zo te kunnen groeien. Het resultaat is een intieme miniatuurvoorstelling voor volwassenen waarbij kinderen welkom zijn. 

Vlakbij het vroegere huis van Stefanie Claes is een vondelingenschuif, een plek die haar mateloos fascineert. Het beeld van een pasgeboren kind zonder aantoonbare wortels is het begin van een voor Stefanie belangrijk verhaal. In oude stadsarchieven wordt een vondeling beschouwd als iemand zonder verleden. Maar iedereen komt toch ergens vandaan? Welke betekenis heeft een verleden voor je heden en je toekomst? De namen van de vondelingen werden geïnspireerd op de omstandigheden waarin de kinderen werden gevonden: van Marie Orgie en Engelbertus Dorstig tot Maria Ijsrol en Anne Theresia Kermis. 

Mia Kermis is een ode aan alle vondelingen die ooit hebben geleefd en aan de verbeelding en de nieuwsgierigheid naar onze oorsprong. Stefanie Claes creëert in Mia Kermis een unieke beeldende taal zonder woorden waarmee ze het verhaal vertelt van een kind dat op zoek gaat naar haar eigen begin om zo te kunnen (op)groeien. Het resultaat is een intieme miniatuurvoorstelling voor volwassenen waarbij kinderen vanaf 10 jaar welkom zijn.

Recensies

"Er zit een enorme verbeeldingskracht achter deze voorstelling, die woorden overbodig maakt. Claes hoeft maar de ijzerdraadjes van Mia's armen naar haar oren te buigen om duidelijk te maken dat het Mia even te veel wordt. Dit is een stuk voor wie op zoek is naar zijn of haar roots, maar evengoed voor iedereen die zich wel eens alleen voelt." Nieuwsblad

"Mia Kermis toont hoe de magie van theater in zijn dubbele bewustzijn ligt: niets mooier dan kijken naar de machinerie achter een fantasiewereld om er vervolgens helemaal in mee te stappen." De Standaard ★★★

Praktisch

Aanvangsuur voor de tickets van 18u45: 18u45
Aanvangsuur voor de tickets van 20u15: 21u15

Credits

concept, ontwerp en spel: Stefanie Claes 
feedback en dramaturgie: Simon Allemeersch, Barbara Claes, Sofie Van der Linden 
lichtadvies: Iwan Van Vlierberghe

Een productie van Lucinda Ra i.s.m. De Studio, met de steun van Vooruit & KAAP
Met dank aan: Het Bos, CC Het Gasthuis Aarschot, Het Oude Badhuis, WALPURGIS/deFENIKS

 

Jordy

Met Jordy gaat Barbara Claes dieper in op het verhaal van de 19-jarige Jordy die eind 2016 levenloos werd teruggevonden op de Gentse Blaarmeersen. Een verhaal over leven en overleven.

Eind augustus 2016 vond een wandelaar op de Gentse Blaarmeersen het levenloze lichaam van de 19-jarige Jordy. Hij stierf van ontbering, helemaal alleen. Jordy belandde na de scheiding van zijn ouders in een pleeggezin en later in een begeleidingstehuis. Toen hij 18 - en dus meerderjarig - werd, trok hij daar de deur achter zich dicht. Dit tragische levenseinde van een instellingskind trekt de hele discussie rond jeugdhulpverlening van meerderjarigen opnieuw open. Vaak blijkt dat deze jongvolwassenen niet genoeg gewapend zijn om de overgang naar de samenleving aan te kunnen. Jordy lijkt door de mazen van het hulpverleningsnet te zijn geglipt.

Recensie

Barbara Claes maakte in het kader van Grondwerk (Lucinda Ra) Jordy. Samen met Philippe Flachet (dirigent) en Kaat Arnaert (zang) vertolkt ze het verhaal van Jordy zoals het werd omschreven door journaliste Eline Bergmans in De Standaard op 2 september 2016.

Praktisch

Aanvangsuur voor de tickets van 18u45: 20u15
Aanvangsuur voor de tickets van 20u15: 20u15

Credits

van: Barbara Claes
koor: Philippe Flachet (dirigent), Barbara Claes, Kaat Arnaert 
productie: Lucinda Ra

C-mine organiseert alle activiteiten conform aan de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.

Tarieven
Basisprijs
€16
- 26 jaar
€11
C-mine pas met unieke code
€13
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€13
Medewerker
€0
Tickets