mòs ensemble

AGENDA_Mos Ensemble

mòs ensemble

C-mine Jazz Night

20:15
Kleine zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€16

Een andere, groene wereld, Brian Eno achterna. 

Mòs Ensemble maakte hun naam waar door als één, in verschillende richtingen groeiend en woekerend organisme alle oren te bevruchten. Muziek als voedingsbodem voor lentedromen, voor een idyllisch avontuur. Een ongerepte archipel in een zee van jazz, folk, en psychedelica. Geen land van melk en honing, maar van kronkelende, krioelende akkoorden en ritmes enerzijds, en serene, zacht klaterende klankstroompjes, anderzijds.

Deze achtkop­pige band is het geestes­kind van bassist Kobe Boon. Naast oprichter en componist Boon zorgen Astrid Creve, Marta del Grandi & Roos Denayer (zang), Benjamin Hermans & Ambroos De Schepper (blazers), Artan Buleshkaj (gitaar) en Simon Raman (drums) voor de specifieke sfeer, klankkleur, energie en improvi­sa­ties die mòs ensemble eigen is.

In 2019 bracht het zijn eerste album Limbs uit. Daarin hoor je Oost-Europese koorzangen, de groovy krautpop van Stereolab en de saxofoon­furie van Rashaan Roland Kirk. 

Hun nieuwe album Behind the Marble (januari 2022, W.E.R.F. records) is een ode aan de verbeelding, de macht van de fantasie, maar ook: een feest van benutte kansen. Mòs ensemble speelt muziek die voluptueus durft zijn, risico’s neemt, mikt op finales die live groots zullen klinken, om vervolgens verrassende zijsporen bloot te leggen. Genres doen er niet meer toe. Deze muziek is veelkleurig en expressief, gestuwd door een luid kloppend hart, maar nu nog sterker gestuurd vanuit een centraal organisme dat emoties, kleuren, texturen en weelderige poëzie uitspeelt als een gebalde vuist.

Als Limbs al kon tellen als intentieverklaring van Kobe Boon en de zijnen, dan duikt de band voor zijn nieuwe album helemaal onder in de schier eindeloze mogelijkheden. Behind the Marble bewaart de weelde van zijn voorganger, maar graaft dieper, danst frivoler en frunnikt gretiger aan de naden. Met de komst van achtste bandlid Roos Denayer (zang, gitaar) worden het potentieel en bereik bovendien nog uitgebreid. De nieuwe rijkheid zindert, verwart, imponeert en prikkelt.

Zang, tekst en muziek vormen een losbandig verbond, zijn voortdurend verwikkeld in een verstrengelde verkenning. Folk, jazz, pop en kamermuziek krijgen elektronische opsmuk, worden laag voor laag aan elkaar toegevoegd en weer ontmanteld, om nu eens een eensgezinde trance op te bouwen en dan weer schurend tegen elkaar uit te spelen. Het ene moment word je meegezogen in een mysterieuze pastorale trip, om even later te belanden bij een spreidstand tussen euforie en melancholie, met gitaren, stemmen en blazers die elkaar afwisselend overwoekeren.

De boeiendste muziek schenkt de luisteraar niet enkel herkenbaarheid, maar opent ook nieuwe deuren. Dat is exact wat hier gebeurt. Behind the Marble is een moedige duik, een gulle onderdompeling én een open uitnodiging. Springen is de boodschap.

Credits
Astrid Creve: Zang & Banjoline
Marta Del Grandi: Zang

Roos Denayer: Zang & Gitaar
Ambroos Deschepper: Sax
Benjamin Hermans: Sax & Klarinet
Artan Buleshkaj: Gitaar
Kobe Boon: Contrabas
Simon Raman: Drum

Website: www.mosensemble.com
Facebook: www.facebook.com/mosensemble/
Instagram: www.instagram.com/mosensemble/
Spotify: klik hier

Plan je bezoek

C-mine organiseert alle activiteiten conform aan de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus. Als je een ticket koopt, ga je akkoord met de algemene voorwaarden voor de ticketverkoop.

Meer info coronamaatregelen

Algemene voorwaarden ticketverkoop

Tarieven
Basisprijs
€16
- 26 jaar
€11
C-mine pas met unieke code
€13
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€13