MUURD - TOUR

Agenda Muurd.jpg

MUURD - TOUR

Album Release

20:15
Kleine zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€20
Koop tickets

Limburgse murder ballads. Dat hoorden we nog niet in de recente popgeschiedenis. MUURD, het nieuwe album van TOUR, is een verzameling van moordliederen gezongen in het Zutendaals dialect. Bevreemdende schemerzone tussen klassiek, folk en electronica. Voor fans van Tindersticks, Nick Cave en donkere Scandinavische krimi-soundtracks.

Een murder ballad of moordlied is traditioneel een lied waarin nieuwswaardige en geruchtmakende moorden worden bezongen. Het moordlied behoort tot het genre van de straatliederen, songs die door rondtrekkende straatzangers op markten en openbare plekken werden opgevoerd vanaf de zestiende tot en met het begin van de twintigste eeuw. De songs op MUURD beschrijven moorden die plaatsvonden in het kleine Limburgse dorpje Zutendaal van de 18e tot de 21e eeuw. Songschrijver Stijn Segers groeide op in het dorp en wil op deze manier een voortbestaan geven aan het prachtige maar verdwijnende lokale dialect en de straffe verhalen rond de moorden. De nummers op MUURD vertellen niet alleen de verhalen rond de misdaden, het album probeert ook de muzikale tijdsgeest bij elke moord te vatten en maakt daarmee een reis door de lokale muziekgeschiedenis: er duiken instrumenten op uit de periodes waarin de moorden plaatsvonden, hier en daar weerklinken verre echo's van de toenmalige dominante muziekstromingen en componisten. Nick Cave meets Frans Liszt, zoiets. De band muteert onderweg van kamerorkest naar een postpostmodern combo dat zoals iedereen worstelt met digitalisering en nostalgie.

MUURD werd door Bert Hornikx en Stijn Segers opgenomen in de vreemde periode tussen april 2020 en juni 2021. Het album verschijnt op dinsdag 2 november 2021 als digitale download, wordt in beperkte oplage uitgebracht op CD en in zeer beperkte oplage uitgebracht als uniek vormgegeven dossierdoos met muziekdragers uit de overeenkomstige muziekperiodes. Op 21 juli verscheen alvast de vooruitgeschoven single "Twiehfel ên Spikkelaosie", een song over de schokgolf die op de nationale feestdag van 1951 door Zutendaal gaat wanneer de 22-jarige Maria wordt vermoord.

tourbadour.com/muurd
tour.bandcamp.com

Credits
Stijn Segers (zang, gitaar, synths)
Ciska Vanhoyland (zang, theremin, zingende zaag)
Eva Put (zang, contrabas)
Loes Gerits (zang, Philicorda, synths)
Bert Hornikx (drums, percussie, synths)
Gert Stinckens (gitaar, piano)
Clemens Put (vibrafoon)

Tarieven
Basisprijs
€20
- 26 jaar
€15
C-mine pas met unieke code
€17
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€17
Medewerker
€0
Tickets