Naomi Velissariou

Naomi Velissariou-Atropa

Naomi Velissariou

Atropa

20:15
Grote zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€18
Koop tickets

Een intersectionale* tragedie op techno en trap

‘Atropa. De wraak van de vrede.’ werd in 2008 geschreven door Tom Lanoye en ging in datzelfde jaar in première op het festival van Avignon in een regie van Guy Cassiers. In 2012 won Lanoye de prijs voor podiumtekstenomdat hij in Atropa “zoekt naar de wortels van het kwaad dat oorlog en geweld heet” en daarbij “het spel van de macht analyseert”, aldus de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

In de versie van Velissariou is Atropa een tragedie zoals zij bedoeld is: een talige viering op muziek, ter ere van hedendaagse goden.

In ‘Atropa’ worden de taboes van een generatie die gekenmerkt wordt door haar zucht naar emancipatie, bezongen in een taal die zij het best verstaat: die van pompende beats en messcherpe poetry. ‘Atropa’ is een bacchanaal van taal waarin de strijd om de macht plaatsmaakt voor een viering van de kwetsbaarheid. Griekse vrouwen komen in aanraking met Trojaanse vrouwen, die na de bezetting van hun stad de dood verkiezen boven een leven in onderdrukking. Het is aan de enige man om aan het einde van de strijd de waarden van de overlevenden overtuigend te verdedigen…

*Intersectionaliteit (ook wel kruispuntdenken) is het fenomeen dat "maatschappelijke ongelijkheid zich voordoet langs verschillende assen, die elkaar snijden"; de notie dat individuen in een samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op grond van een veelvoud van factoren.

“De paradox der vrede is dat ze veroverd moet worden.

Met geweld.”

Tom Lanoye

Over Naomi Velissariou

Naomi Velissariou (1984, Bilzen) is theatermaker en gebruikt filosofische, wetenschappelijke en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Velissariou behaalde een mastergraad theater- en filmwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en rondde in 2012 de acteursopleiding af aan de Toneelacademie Maastricht. Naast haar eigen werk als theatermaker, speelt Naomi ook als actrice in theater, film en televisieseries. In 2021 won ze de Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs.

Credits

 

Spel

Annelinde Bruijs, Thibaud Dooms, Denise Jannah, Vanja Rukavina, Jasmine Sendar,‘Ntianu Stuger, Adanna Unigwe, Naomi Velissariou, Megan de Kruijf (stand-in)

Tekst

Tom Lanoye

Concept

Naomi Velissariou

Regie

Floor Houwink ten Cate en Naomi Velissariou

Dramaturgie

Nita Kersten

Muziek

Joost Maaskant en Jimi Zoet

Scenografie

Studio Dennis Vanderbroeck

Lichtontwerp

Tim van ’t Hof

Kostuumontwerp

MAISON the FAUX

Geluidsontwerp

Sander van der Werff


Atropa is een coproductie tussen Theater Utrecht, Toneelhuis Antwerpen, Orkater, De Grote Post en Stichting Naomi Velissariou en wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds en Ammodo

Plan je bezoek

Als je een ticket koopt, ga je akkoord met de algemene voorwaarden voor de ticketverkoop.

Algemene voorwaarden ticketverkoop

Tarieven
Basisprijs
€18
- 26 jaar
€13
C-mine pas met unieke code
€15
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€15
Medewerker
€0
Tickets