Naomi Velissariou

Naomi Velissariou-Atropa

Naomi Velissariou

Atropa

20:15
Grote zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€18

Een intersectionale* tragedie op techno en trap

‘Atropa. De wraak van de vrede.’ werd in 2008 geschreven door Tom Lanoye en ging in datzelfde jaar in première op het festival van Avignon in een regie van Guy Cassiers. In 2012 won Lanoye de prijs voor podiumtekstenomdat hij in Atropa “zoekt naar de wortels van het kwaad dat oorlog en geweld heet” en daarbij “het spel van de macht analyseert”, aldus de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

In de versie van Velissariou is Atropa een tragedie zoals zij bedoeld is: een talige viering op muziek, ter ere van hedendaagse goden.

In ‘Atropa’ worden de taboes van een generatie die gekenmerkt wordt door haar zucht naar emancipatie, bezongen in een taal die zij het best verstaat: die van pompende beats en messcherpe poetry. ‘Atropa’ is een bacchanaal van taal waarin de strijd om de macht plaatsmaakt voor een viering van de kwetsbaarheid. Griekse vrouwen komen in aanraking met Trojaanse vrouwen, die na de bezetting van hun stad de dood verkiezen boven een leven in onderdrukking. Het is aan de enige man om aan het einde van de strijd de waarden van de overlevenden overtuigend te verdedigen…

*Intersectionaliteit (ook wel kruispuntdenken) is het fenomeen dat "maatschappelijke ongelijkheid zich voordoet langs verschillende assen, die elkaar snijden"; de notie dat individuen in een samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op grond van een veelvoud van factoren.

“De paradox der vrede is dat ze veroverd moet worden.

Met geweld.”

Tom Lanoye

Over Naomi Velissariou

Naomi Velissariou (1984, Bilzen) is theatermaker en gebruikt filosofische, wetenschappelijke en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Velissariou behaalde een mastergraad theater- en filmwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en rondde in 2012 de acteursopleiding af aan de Toneelacademie Maastricht. Naast haar eigen werk als theatermaker, speelt Naomi ook als actrice in theater, film en televisieseries. In 2021 won ze de Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs.

Atropa door Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer
Atropa door Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer
Atropa door Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer

 

Credits

Spel Annelinde Bruijs, Thibaud Dooms, Denise Jannah, Vanja Rukavina, Jasmine Sendar / Adanna Unigwe, ‘Ntianu Stuger, Naomi Velissariou, Megan de Kruijf (stand-in)
tekst Tom Lanoye
regie, concept en spel Naomi Velissariou
regie Floor Houwink ten Cate
regieassistent Anne Liket
dramaturgie Nita Kersten
muziek Joost Maaskant, Jimi Zoet
scenografie Dennis Vanderbroeck
kostuumontwerp MAISON the FAUX
kleder Nathalie Alink, Sanne Kamp
masseur Vera van Krimpen
lichtontwerp Tim van ’t Hof
lichtoperator Thijs Kempers
lichtprogrammeur Wout Panis
boventiteling Erik Borgman
geluidsontwerp- en techniek Sander van der Werff
geluidstechniek Gido Bamboe
productieleider Priscilla Livingstone
productieassistent Bente de Bruijn
technische productie Nik Tenten
eerste inspiciënt Dion Schuddemat
decortransport Phillip den Uyl
coproductie Theater Utrecht, Toneelhuis, Orkater, De Grote Post en Stichting Naomi Velissariou
met de steun van de tax shelter van de Belgische federale overheid, Look @ Leo Tax Shelter, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ammodo

Plan je bezoek

Als je een ticket koopt, ga je akkoord met de algemene voorwaarden voor de ticketverkoop.

Algemene voorwaarden ticketverkoop

Tarieven
Basisprijs
€18
- 26 jaar
€13
C-mine pas met unieke code
€15
OKO sectorpas
€15
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€15
Medewerker
€0