Nostalgia

nostalgia

Nostalgia

Mario Martone (Italië | 90 minuten)

Met 'Nostalgia' vertelt regisseur Mario Martone een niet-cliché maffiaverhaal, over verloren vriendschappen en verborgen verledens.

Felice Lasco keert na veertig jaar terug naar zijn geboortestad om voor zijn zieke moeder te zorgen. Na veertig jaar lang in Egypte gewoon te hebben, samen met zijn Egyptische vrouw, voelt zijn geboortestad niet meer echt als thuis.

Hij herontdekt verschillende plaatsen uit het verleden en maakt kennis met de nieuwe regels en gebruiken in de stad. In Napels komt hij een oude jeugdvriend tegen, die een heel andere levenskeuzes heeft gemaakt en in de criminaliteit is gestapt.

Hoewel Felice tevreden is met zijn leven, merkt hij elke dag steeds meer dat het verleden nog steeds aan hem knaagt.

Nostalgia is een Frans-Italiaans maffiaverhaal die ver weg blijft van alle clichés. Regisseur Mari Martone schetst met de film een portret van zijn geboortestad Napels.

Het verhaal is gebaseerd op de roman van Ermanno Rea (2016), ook genaamd Nostalgia. In mei 2022 ging de film in première op het Filmfestival van Cannes. Een maand later won de film vier Nastro d’Argento Awards.

Pers

“Prachtig gefilmd en geweldig geacteerd, dit Napolitaanse maffiadrama van Mario Martone verbrijzelt de roze bril” – The Guardian

“De meest lonende film van de auteur in jaren, die het bewogen verleden onthult van een broeierige zwerver die na 40 jaar terugkeert naar de Italiaanse misdaadhoofdstad.” - Variety