Radouan Mriziga

agenda Radouan Mriziga - tafukt (c) Estelle Valente

Radouan Mriziga

TAFUKT

20:15
Kleine zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€16
Koop tickets

Choreograaf en danser Radouan Mriziga (Marokko, 1985) volgde dansopleidingen in Marrakech en Tunesië en zette zijn parcours verder aan P.A.R.T.S. in Brussel. Hij timmert nu al enkele jaren aan een internationaal parcours als choreograaf en danser. C-mine is gefascineerd door zijn werk en volgt het werk van Radouan al enkele jaren van nabij op. De komende jaren willen Radouan en C-mine hun samenwerking versterken en verdiepen,

In 2022 toont C-mine de trilogie Tafukt  – Ayur – Akal dan ook integraal. In dit drieluik staan vrouwelijke figuren centraal.

Deze voorstelling is het eerste deel van deze triologie. AYUR (het tweede deel) en AKAL (het derde deel) worden ook getoond in C-mine.

Racisme, kolonialisme, anti-semitisme en nationalisme: in de 19de eeuw speelden al deze ismen mee in het vormgeven van de samenleving. Elke vorm van inheemse of populaire kennis die niet strookte met het heersende ‘geciviliseerde’ denkkader, werd consequent buitenspel gezet. Deze weggevaagde narratieven beïnvloeden nog steeds de manier waarop we ons vandaag verhouden tot de wereld.

Tafukt/The Sun/Athena is een danssolo en het eerste deel in een trilogie die focust op de betekenisleer en mythologieën van de Tamazigh – de inheems bevolking van Noord-Afrika. Centraal staan drie vrouwelijke godinnen die cultuur en geschiedenis verenigen: Nithe, Tanit en Athena. Het Tritonmeer in Libië zou de geboorteplaats van Athena zijn, voordat de Grieken haar adopteerden aan de andere kant van de Middellandse Zee. Door deze kennistheorieën uit te spitten, komen blinde vlekken in de geschiedenis aan het licht. Hoe kunnen we de huidige canon in vraag stellen? Kan performance een vorm van verzet zijn? Met Tafukt wil Radouan Mriziga een ruimte creëren voor reflecties over het verleden, om tot een meer inclusieve toekomst te komen.

Koop hier een combiticket voor de trilogie

Credits
concept - Radouan Mriziga
choreografie - Radouan Mriziga
scenografie - Radouan MrizigaEstelle Gautier
dans - Maïté Jeannolin
performance - Maïté Jeannolin
artistiek assistent - Sondos Belhassen
ontwerp kostuum - Lila John
tekst - Hindi ZahraNisrine MbarkiDorothée Munyaneza & Popytirz
muziek - Hindi ZahraNisrine MbarkiDorothée Munyaneza & Popytirz
geluidsontwerp - Hindi ZahraNisrine MbarkiDorothée Munyaneza & Popytirz
lichtontwerp - Estelle Gautier
dramaturgie - Esther Severi
productie - A7LA5
coproductie - DE SINGELKaaitheater (Brussel)Kunstenfestivaldesarts (Brussel)/Charleroi DanseMoussem (Brussel)PACT Zollverein (Essen)Parallèle/L'Officina (Marseille)Kanuti Gildi Saal (Talin)MORE THAN THIS - Creative Europe
met de steun van de Vlaamse overheid
Amazigh research support Hajar Ibnouthen

Tarieven
Basisprijs
€16
- 26 jaar
€11
C-mine pas met unieke code
€13
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€13
Medewerker
€0
Tickets