Radouan Mriziga

agenda Radouan Mriziga - tafukt (c) Estelle Valente

Radouan Mriziga

TAFUKT

20:15
Kleine zaal - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€16

Choreograaf en danser Radouan Mriziga (Marokko, 1985) volgde dansopleidingen in Marrakech en Tunesië en zette zijn parcours verder aan P.A.R.T.S. in Brussel. Hij timmert nu al enkele jaren aan een internationaal parcours als choreograaf en danser. C-mine is gefascineerd door zijn werk en volgt het werk van Radouan al enkele jaren van nabij op. De komende jaren willen Radouan en C-mine hun samenwerking versterken en verdiepen.

In 2022 toont C-mine de trilogie Tafukt  – Ayur – Akal dan ook integraal. In dit drieluik staan vrouwelijke figuren centraal.

Deze voorstelling is het eerste deel van deze triologie. AYUR (het tweede deel) en AKAL (het derde deel) worden ook getoond in C-mine.

Racisme, kolonialisme, anti-semitisme en nationalisme: in de 19de eeuw speelden al deze ismen mee in het vormgeven van de samenleving. Elke vorm van inheemse of populaire kennis die niet strookte met het heersende ‘geciviliseerde’ denkkader, werd consequent buitenspel gezet. Deze weggevaagde narratieven beïnvloeden nog steeds de manier waarop we ons vandaag verhouden tot de wereld.

Tafukt is een danssolo en het eerste deel in een trilogie die focust op de betekenisleer en mythologieën van de Imazighen – de inheemse bevolking van Noord-Afrika. Elk luik van de trilogie is opgezet voor een danseres en draait om een vrouwelijke figuur die op haar manier de kennis rond de Amazigh-cultuur belichaamt en doorgeeft. In Tafukt is dat de godin Athena, die de cultuur en de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied verenigt. Het Tritonmeer in het huidige Libië zou de geboorteplaats van Athena zijn, voordat de Grieken haar adopteerden aan de andere kant van de Middellandse Zee. Terwijl de geschiedenisboeken vooral de nadruk leggen op de Grieken, de Egyptenaren en de Arabieren, worden de Imazighen grotendeels genegeerd en gemarginaliseerd, ondanks de fundamentele rol die ze speelden in de regio.Kan deze performance uitgroeien tot een instrument van verzet? Radouan Mriziga wil de huidige canon herzien, om tot een meer inclusieve toekomst te komen.

 

Koop hier een combiticket voor de trilogie

Credits
concept - Radouan Mriziga
choreografie - Radouan Mriziga
scenografie - Radouan MrizigaEstelle Gautier
dans - Maïté Jeannolin
performance - Maïté Jeannolin
artistiek assistent - Sondos Belhassen
ontwerp kostuum - Lila John
tekst - Hindi ZahraNisrine MbarkiDorothée Munyaneza & Popytirz
muziek - Hindi ZahraNisrine MbarkiDorothée Munyaneza & Popytirz
geluidsontwerp - Hindi ZahraNisrine MbarkiDorothée Munyaneza & Popytirz
lichtontwerp - Estelle Gautier
dramaturgie - Esther Severi
productie - A7LA5
coproductie - DE SINGELKaaitheater (Brussel)Kunstenfestivaldesarts (Brussel)/Charleroi DanseMoussem (Brussel)PACT Zollverein (Essen)Parallèle/L'Officina (Marseille)Kanuti Gildi Saal (Talin)MORE THAN THIS - Creative Europe
met de steun van de Vlaamse overheid
Amazigh research support Hajar Ibnouthen

Plan je bezoek

Als je een ticket koopt, ga je akkoord met de algemene voorwaarden voor de ticketverkoop.

Algemene voorwaarden ticketverkoop

Tarieven
Basisprijs
€16
- 26 jaar
€11
C-mine pas met unieke code
€13
Groepskorting (vanaf 10 personen)
€13
Medewerker
€0