Spencer

spencer

Spencer

Pablo Larraín

Verenigd Koninkrijk | 117 min
Euroscoop - C-mine

Kerstmis 1991. In het statige Britse landhuis is de eettafel klaargemaakt voor het feest met de koninklijke familie. Wanneer Diana, de prinses van Wales, op het domein arriveert, loopt ze er verslagen bij.

Ze is op de hoogte van het overspel van haar prins Charles. Geruchten over affaires en een scheiding doen de ronde, maar alles wordt onder de mat geveegd voor de kerstfestiviteiten. Diana hoort het publieke spel van schone schijn en traditie mee te spelen, maar vanbinnen brokkelt haar façade af. Persoonlijk geniet ze meer van de tijd met haar zonen, William en Harry, en haar assistente Maggie, haar enige steun en toeverlaat.

Net zoals in Jackie, een biopic over first lady Jackie Kennedy, toont de eigenzinnige Chileense cineast Pablo Larraín in Spencer een vrouwelijk icoon in de hoogste regionen van de macht. Naar goede gewoonte serveert hij geen conventionele Hollywoodbiopic of sentimentele verheerlijking van het Britse koningshuis. “Dit is het verhaal van een prinses die besluit geen koningin te worden, maar haar eigen identiteit op te bouwen. Het is een sprookje op zijn kop", legt Larraín uit.