TE GAST Ado Hamelryck & Pieter Schuermans

Te gast
Ado Hamelryck

TE GAST Ado Hamelryck & Pieter Schuermans

Verhoudingen

C-mine Galerie
Basisprijs 
€25

Beeldend kunstenaar Ado Hamelryck en muzikant Pieter Schuermans verkennen elkaars werk. Op C-mine en in Z33 brengen ze ‘Verhoudingen’, een compositie waarbij de beelden van Ado de inspiratie vormen voor een nieuw muziekstuk. Een tentoonstelling en muziekconcert in één avond.

Ado Hamelryck zoekt al veertig jaar naar het zwartste zwart. Voor hem is dit de sterkste kleur die er maar bestaat. In geheel eigen stijl brengt hij de zwarte verf aan op het doek met een soort automatisch geschrift. Deze ritmische, rustgevende beweging doet verlangen naar een even meditatief als ritmisch antwoord. Hiervoor zorgt componist en muzikant Pieter Schuermans met een nieuw muziekstuk. Omgeven door de werken van Hamelryck laat je je meevoeren in een compositie van 15 minuten voor viool (Nicolas Dupont), cello (Ari Evan) en electronica.

In de muziek resoneert Hamelrycks oeuvre. Het roept het beeld op van de eenzame zwoegende monnik die in alle stilte zijn werk uitvoert. Nu wordt hij verstoord door de compositie die perfect aansluit bij de zwarte, volgeschreven doeken. Een ode aan Hamelryck, een wandeling tussen beeld en muziek. En dat in aanwezigheid van de kunstenaar en met toelichting door Francis Smets.

Op beide avonden – zowel op C-mine als in Z33 – wordt een verkoop van unieke etsen van Ado Hamelryck georganiseerd.

“In het werk van Ado Hamelryck ligt de nadruk op het actieve proces: de eenzame, eremitische performance. Het is een spirituele oefening, op een andere wijze beoefend dan de antieke filosoof of de boeddhist, namelijk als hedendaagse kunstenaar, maar wel als hun gelijke in het zoeken naar wijsheid.” (Quote Francis Smets, Boek: Ado Hamelryck- Niet één zwart, maar zevenentwintig zwarten verzeker ik u’)

Detail Ado Hamelryck

Praktisch

 

17 november om 18u00 en 20u00

Locatie: Z33, Bonnefantenstraat 1, 3500 Hasselt

24 november om 20u00

Locatie: C-mine Galerie (Energiegebouw)

 

Credits

Beeldende kunst: Ado Hamelryck

Compositie en electronics: Pieter Schuermans

Viool: Nicolas Dupont (viool)

Cello: Ari Evan

Toelichting: Francis Smets

Initiatief en organisatie: Katelijne Olaerts, concept van Luc Smeets

Met de steun van LUCA Break Out, ECRU en stad Genk.

 

Campagnebeeld: © Stef Renard

 

Tarieven
Basisprijs
€25