Vroege Vogels: Wannes Cappelle & Nicolas Callot

wannes nicholas kleiner

Vroege Vogels: Wannes Cappelle & Nicolas Callot

C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€16

In de concertreeks 'Vroege Vogels' ontvangt radiocoryfee Luc Janssen dit keer Wannes Cappelle, de frontman van 'Het Zesde Metaal', en Nicolas Callot, een Belgische pianist. Samen duiken zij in het oeuvre van Franz Schubert. Met het aperitief achteraf is dit concert de kloeke start van je zondag!

Kom, benevelt mie!

Toen Nicholas Callot Wannes Cappelle enkele jaren geleden bezig hoorde begon hij spontaan aan Franz Schubert te denken. “Vooral wat hij solo doet op gitaar sluit hard aan bij wat Schubert in de 19de eeuw deed”, zegt Callot. “(Hij) musiceerde in de huiskamer met vrienden er rond. En dat zit ook in de muziek. Zowel in die van Schubert als in die van Wannes.. Zowel in het werk van Schubert als in dat van Wannes steekt een grote vertelkracht.”

Hij stelde Wannes voor om de Duitse liederen van Schubert te selecteren, naar het West-Vlaams te vertalen en te coveren. Net als Wannes liep het Festival van Vlaanderen Kortrijk over van enthousiasme. "Ik vind werkelijk niets leukers dan in het West-Vlaams woorden zitten zoeken en verdraaien om ze te doen passen in een bepaald metrum”, zegt de singer-songwriter.

Het duo blijft het karakter van de originele werken van Schubert trouw. Wannes Cappelle verlegt zijn stembereik en Nicholas Callot speelt op een piano forte uit die tijd. "Wij willen mensen op deze plaat ('Kom, benevelt mie!') de kans geven om terug in de intimiteit van die liederen te kruipen. Alsof ze bij Wannes en mij in de kamer staan.” Dat Cappelle daardoor breekbaarder en kwetsbaarder dan ooit tevoren klinkt, vindt Nicolas Callot juist het mooie aan de plaat Kom, benevelt mie!.

Recensie uit De Standaard

"Misschien hadden Wannes Cappelle en Franz Schubert vrienden kunnen zijn, als ze in dezelfde tijd hadden geleefd. In Kom, benevelt mie! gaat de West-Vlaming op bezoek bij de Oostenrijkse ‘singer-songwriter’." De Standaard

Interview uit HUMO

Hoe dicht ligt het Hoogduits bij het West-Vlaams?
- Capelle: "In elk geval dichterbij dan bij het Nederlands. Sommige woorden vond ik niet eens terug in een Duits woordenboek."
- Callot: "De teksten van Schubert, vaak afkomstig van dichters zoals Goethe en Shakespeare, zitten vol dubbele bodems. Wannes is daar óók goed in."

Uit: Humo (3/11/2020)

Credits

Wannes Cappelle (stem)
Nicholas Callot (piano forte)

Foto: © Yoshie Kuwayama

C-mine organiseert alle activiteiten conform aan de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.

Tarieven
Basisprijs
€16
- 26 jaar
€11
C-mine pas met unieke code
€13
Lid Davidsfonds
€11
Lid OKRA
€11
Medewerker
€0