Melanie De Biasio - Lay your ear to the rail

Melanie De Biasio

Melanie De Biasio - Lay your ear to the rail

Tijdelijke installatie voor EUROPALIA ARTS FESTIVAL

10:00
C-mine Energiegebouw

Lay your ear to the rail (9’40”) is een ode aan de terugkeer, en is even hypnotiserend als de landschappen die aan een treinraam voorbijgaan...

In het kader van TRAINS & TRACKS nodigde EUROPALIA Melanie De Biasio uit om een muziekstuk te componeren over de Italiaanse immigratie van de afgelopen eeuw.

Tijdens haar treinritten in 2021 keerde Melanie terug naar de bron, en naar de Italianen die daar achterbleven. Ze nodigt ons uit om de wereld te bekijken door de ogen van een kind, haar eigen ogen. Een kind dat zich het bitterzoete moment herinnert waarop ze Italië verliet, op zoek naar het ‘El Dorado’. Gewapend met een draagbare opnamestudio en een camera uit dat verre verleden, trok Melanie langs bergdorpen. Zo maakte ze een collage van klank en beeld. Het resultaat is een lange mijmering, gevuld met licht en water, warme keien en zingende vogels. Zoals een kind het had kunnen ervaren op haar langste reis.

Lay your ear to the rail

 

Melanie De Biasio ontwikkelde als muzikant-kunstenaar een universum van een etherische schoonheid, dat ons zowel met haar arrangementen als met haar teksten betovert. Ze kreeg lofbetuigingen van o.a. Philip Selway (Radiohead), Mark Everett (Eels) als Gilles Peterson (DJ en producer bij de BBC). Haar muziek werd gekozen voor de soundtrack van Alien: Covenant (2017), een film van Ridley Scott.

Om de twee jaar stelt EUROPALIA een divers artistiek programma samen, waarin telkens een land of een thema centraal staat. Vier maanden lang presenteert EUROPALIA samen met tal van culturele partners in België en de buurlanden, een biënnale rijkelijk gevuld met artistieke en sociaal-culturele projecten. Daarbij komen beeldende en podiumkunsten samen met film, muziek en literatuur om in dialoog met elkaar een uitwisseling van ideeën te stimuleren. Centraal in de programmatie staan nieuwe projecten en kunstenaars in residentie: dat zorgt voor een unieke interactie tussen erfgoed en kunst.  

Dit jaar zijn er verschillende treinjubilea: voor EUROPALIA een boeiende aanleiding om een editie te wijden aan deze wereld op zich; aan een uitvinding die onze maatschappij gemaakt heeft tot wat ze is, en die ook nu weer een belangrijkere rol lijkt te gaan spelen.

EUROPALIA TRAINS & TRACKS presenteert meer dan 70 verschillende projecten – voornamelijk nieuwe creaties en residenties – verspreid over kunstinstellingen in België en de buurlanden.

Credits

Muziek: Pascal N Paulus & Melanie De Biasio
Teksten: Gil Helmick & Melanie De Biasio
Bewerking: Patrice Pedrotta
Beelden – art director en producer: Melanie De Biasio

Met grote dank aan PLAY IT AGAIN SAM