18.313 bezoekers voor Tim Walker-expo

expo

18.313 bezoekers voor Tim Walker-expo

Tentoonstelling ‘Wonderful Things’ deed 18.313 bezoekers wegdromen bij Tim Walker’s oeuvre. Van augustus 2020 tot februari 2021 werden de tentoonstellings- en erfgoedruimtes in het Energiegebouw van C-mine getransformeerd tot de wonderlijke wereld van fotograaf Tim Walker. Ondanks de beperkingen in bezoekersaantallen konden ruim 18.000 bezoekers kennismaken met het spraakmakende werk van Walker.

Van augustus 2020 tot februari 2021 werden de tentoonstellings- en erfgoedruimtes in het Energiegebouw van C-mine getransformeerd tot de wonderlijke wereld van fotograaf Tim Walker. Ten midden van de coronapandemie besloot C-mine om de expo toch te openen. Enkel tijdens de maand november bleven de deuren dicht i.k.v. de verstrengde maatregelen in de strijd tegen Covid-19. Ondanks de beperkingen in bezoekersaantallen konden ruim 18.000 bezoekers kennismaken met het spraakmakende werk van Walker. C-mine was de eerste locatie in de wereldtournee van de expo, die nu verder reist naar Azië.

Van Londen naar Genk

In september 2019 opende de indrukwekkende tentoonstelling in het Victoria and Albert Museum in Londen. De expo is een ode aan de uitzonderlijke bijdrage van Walker aan de wereld van fotografie van de afgelopen 25 jaar en werd geïnspireerd op de collectie van het V&A Museum. De tentoonstelling, gecureerd door Susanna Brown in een design van Shona Heath en met medewerking van lokale scenograaf Jo Klaps, vormde niet het proefstuk van C-mine. “Met expo’s als The World of Charles & Ray Eames en The World of Tim Burton plaatste C-mine zich de afgelopen jaren reeds in het rijtje van internationale expolocaties. Samenwerkingen met huizen zoals het V&A Museum zijn boeiend en onderstrepen onze credibiliteit als presentatieplek”, aldus Directeur-Intendant van C-mine Louise Osieka. “De mooie opkomst – ondanks de strenge coronamaatregelen – tonen ook aan dat bezoekers nog niet verzadigd zijn wat dit soort producties betreft. Daar willen we zeker aan verder bouwen de komende jaren.”

Studenten fotografie

Ook de studenten fotografie van LUCA School of Arts campus C-mine lieten zich de afgelopen periode inspireren door Tim Walker. Tijdens een intensieve projectweek bouwden ze fantasierijke fashionsets op in de compressorenhal van C-mine. Ze lieten zich daarbij begeleiden door 2 scenografen: Lies Van Look en Jo Klaps, alsook door de Amsterdamse modefotografe Sanja Marusic. Het resultaat van hun projectweek werd tentoongesteld in het Energiegebouw met de mini-expo ‘Weird is Wonderful, Wonderful is Weird’.

© Tim Walker Wonderful Things Exhibition C-mine Genk - Renaat Nijs © Tim Walker Wonderful Things Exhibition C-mine Genk (c) Renaat Nijs

Staycation

Door de beperkingen op reizen naar het buitenland werd er massaal op zoek gegaan naar vakantiemogelijkheden in eigen land. Die trend was ook merkbaar op C-mine. Vooral tijdens de weekenden en schoolvakanties reisden bezoekers uit alle uithoeken van het land naar Genk. Op deze piekmomenten kwamen zo’n 13% van de bezoekers uit Wallonië en Brussel, een opvallend hoog percentage in vergelijking met vorige jaren. Net als C-mine expeditie werd de tentoonstelling ook in het Frans aangeboden, dat werd dus een geliefde combinatie voor Franstalige bezoekers. Schepen van C-mine Anniek Nagels: “We hebben 18.313 bezoekers laten kennismaken met een internationale toptentoonstelling én met Genk, ondanks de wereldwijde pandemie en beperkte tijdsloten. De feeërieke en impressionante decors werden geprezen door pers en bezoeker. We blikken dan ook tevreden terug en kijken hoopvol uit naar komende projecten en expo’s.”

solo-tentoonstelling Anton Kusters

Aankondiging: expo Anton Kusters

Vanaf zaterdag 13 maart loopt op C-mine al een nieuwe tentoonstelling, dit keer van de Belgische multidisciplinaire kunstenaar Anton Kusters. In ‘1078 Blue Skies, 4432 Days | collected works’ staat zijn installatie uit ‘The Blue Skies Project’ (curator Monica Allende) centraal, waarin 1078 Polaroid foto’s van blauwe luchten, gemaakt op de laatst gekende locaties van de voormalige Nazi-concentratiekampen, in dialoog gaan met een geluidsstuk van Ruben Samama.

Op C-mine stelt Kusters ook voor het eerst een reeks nieuwe werken voor die in het kader van ‘The Blue Skies Project’ werden ontwikkeld. Samen met een aantal short cuts van Adrian Kelterborn uit de aankomende documentaire ‘Those Blue Skies’ beklemtonen ze de intensiteit van het onderzoek en tonen ze een unieke ‘behind the scenes’ van het project. Louise Osieka: “De weelderige decors van Tim Walker maken plaats voor de serene installaties van Anton Kusters. Ze nodigen uit tot reflectie over collectieve trauma’s. Ook dat is C-mine: nieuwe denkwijzen aanreiken, in een maatschappelijk relevante context.” De expo is gratis te bezoeken, na verplichte reservatie, van 13 maart t.e.m. 30 mei 2021.

 

Alle info over de expo van Anton Kusters