Artist Talk: Naomi Velissariou

Naomi Velissariou in Atropa © Bas de Brouwer Naomi Velissariou in Atropa © Bas de Brouwer

Artist Talk: Naomi Velissariou

Naomi Velissariou is een Grieks-Belgisch kunstenaar. In december staat ze op de planken van C-mine met ‘Atropa’. Wij spraken met haar over deze nieuwe voorstelling en haar connectie met Genk.

Je bent theatermaker, acteur, regisseur… Hoe zou jij jezelf en jouw werk omschrijven?

“Ik omschrijf mezelf als kunstenaar, omdat het voor mij belangrijk is dat ik per thema of inhoud de kunstvorm kan kiezen. De ene keer ben ik schrijver, de andere keer regisseur en nog een andere keer acteur, zanger of danser. Dat merk je ook in ‘Atropa’,  die voorstelling is voor mij het logische gevolg van alles wat ik hiervoor al heb gedaan. Theaterklassiekers op muziek zetten en daar een ‘theatraal concert’ van maken met als thema’s ‘tragedies’ en het ‘lijden’.”

Atropa is een “een intersectionele tragedie op techno en trap”, wat betekent dit precies?

“De voorstelling is van een tekst van Tom Lanoye, die op zijn beurt een bewerking maakte van een Griekse theaterklassieker. De eerste Griekse tragedies waren ooit bedoeld als ‘festivals’, met muziek, eten en drinken en een meeslepend theaterstuk. Dat probeer ik nu ook te doen, maar dan met hedendaagse muziek en door een bril van hedendaagse problematieken. Het intersectionele denken is er daar één van; het betekent eigenlijk dat lijden, onderdrukking, langs verschillende assen plaatsvindt. Lijden betekent voor een vrouw iets anders dan voor een man, iemand van kleur of iemand die niet cisgender is."

... een voorstelling op techno, hardcore, drum-‘n-bass en invloeden van klassieke muziek. Als het goed is dan wordt het één lange, pompende trip. (lacht)

Naomi Velissariou

"De voorstelling gaat over de drang om andere mensen te bevrijden, het denken dat je andere mensen vrijheid of democratie kan brengen, en alle ellende die je daarmee kan aanrichten als bijproduct van die missie. En dat doen we in de vorm van een voorstelling op techno, hardcore, drum-‘n-bass en invloeden van klassieke muziek. Als het goed is dan wordt de voorstelling één lange, pompende trip (lacht).”

Je woont in Amsterdam maar je bent afkomstig uit Bilzen, hoe sterk is jouw band nog met Limburg?

“Ik woon inderdaad al een tijdje in Nederland, maar Genk en zeker C-mine blijven bijzondere plekken voor mij. Mijn opa heeft jaren gewerkt in de mijn van Winterslag, ik speel dus letterlijk op de plaats waar hij stenen uit de grond heeft gehaald. Mede dankzij hem kan ik op die plaats mensen samenbrengen voor een voorstelling. Op C-mine vindt zowel het verleden als de toekomst van Genk zijn plek. Mensen samenbrengen met het oog op het verleden en een nog groter oog op de toekomst, in de hoop dat we ons in het heden kunnen verliezen. Dat ga ik alvast met Atropa proberen doen.”

 

Naomi Velissariou - Atropa

 

Woensdag 14 december 2022 om 20.15 uur

Grote zaal - C-mine Energiegebouw

Basisprijs: 18 euro

 

Info & tickets