C-mine graaft in het verleden met nieuwe erfgoedfilm

C-mine graaft in het verleden met nieuwe erfgoedfilm

C-mine en stad Genk laten je kennismaken met het lijvige verleden van de voormalige steenkoolsite van Winterslag. Productiehuis Borgerhoff & Lamberigts TV dook in verschillende archieven en maakte een erfgoedfilm van 8 minuten die je terug in het verleden katapulteert.

De erfgoedfilm verzamelt unieke beelden uit de archieven van o.a. erfgoedcel Mijn-erfgoed, het Emile Van Dorenmuseum, de Heemkring Heidebloemke en het Mijnmuseum Beringen. Het start en eindigt allemaal in het Energiegebouw van C-mine. Dit imposante en authentieke gebouw is na meer dan 100 jaar nog steeds het kloppende hart van de site. “De rijke geschiedenis, met alle hoogtes en laagtes, is onlosmakelijk verbonden met ons Genkse DNA. We vinden dit bijvoorbeeld terug in de Vennestraat die zich in de jaren ‘40 ontwikkelde met een bloeiende handel van multiculturele restaurants en winkeltjes. Vandaag profileert de Vennestraat zich als de straat van de zintuigen.”, aldus Toon Vandeurzen, schepen van Economie en Toerisme.

 

66,6 miljoen ton steenkool

Genk is omstreeks 1900 een vredig stukje Kempen waar zandduinen en heide het landschap domineren. Na de ontdekking van steenkool in de ondergrond komt daar snel verandering in. Het ‘zwarte goud’ wekt massale belangstelling en de mijnzetels vestigen zich in Limburg. “In de mijn van Winterslag komt er tussen 1914 en 1988 maar liefst 66,6 miljoen ton steenkool naar boven. In 1992 sluit de laatste mijn en begint Limburg aan de reconversie van de mijnsites”, vertelt Vandeurzen.

 

De geboorte van C-mine als creatieve hotspot

Vanaf 2005 volgt de hergeboorte van C-mine als creatieve site. In de voormalige badzalen opent een cinemacomplex en de kunsthogeschool neemt zijn intrek in een nieuwbouw. Het energiegebouw wordt in 2010 feestelijk geopend. Met een bezoekersonthaal, cultuur- en designcentrum en natuurlijk C-mine expeditie wordt het terug het hart van de site. Ook kunstenaar Piet Stockmans vestigt zich op de site, net als tal van andere creatieve ondernemers. C-mine Crib ten slotte biedt sinds 2013 onderdak aan tientallen start-ups. ”Vandaag is C-mine niet meer weg te denken uit Genk. Met 1 miljoen bezoekers per jaar is het dé creatieve hotspot. C-mine toont bovendien hoe respect voor het industriële verleden hand in hand gaat met hedendaagse, artistieke en creatieve bedrijvigheid”, besluit Nagels.

 

De erfgoedfilm kreeg vanaf zaterdag 4 juli 2020 een centrale plaats in het Energiegebouw op groot scherm.