Curator Pick: Hanne Strobbe

Curator Hanne Strobbe

Curator Pick

In gesprek met Hanne Strobbe

Al sinds 2010 werkt Hanne Strobbe met hart en ziel voor C-mine. Ze groeide op in de Vennestraat en woont er sinds kort ook terug: C-mine is voor haar letterlijk en figuurlijk thuiskomen. Ze coördineerde de afgelopen jaren alle grote C-mine projecten: van de opstart van C-mine expeditie, over alle internationale tentoonstellingen tot tientallen ‘side projects’ en samenwerkingen.

“Ik ben opgegroeid in de Vennestraat, vlakbij C-mine. Ik heb zowel de straat als de site de afgelopen jaren dan ook van nabij zien evolueren. Van de actieve steenkoolmijn, naar de leegstaande gebouwen (met ‘underground’ feestjes) en vervallen winkelpanden, tot de levendige site en straat van vandaag. Komende uit de modesector, had ik nood aan een job met een creatieve invulling, zonder zélf te creëren. In mijn job als projectcoördinator werk ik intensief samen met kunstenaars, ontwerpers, makers, creatieve ondernemers, … Met hen een volledig traject doorlopen, vaak met een grootse presentatie als uitkomst, dat geeft voldoening. Ik houd van organiseren, van de ‘buzz’ naar aanloop van het project, de onderhandelingen met de kunstenaar en alle betrokkenen. We werken samen naar een momentum toe, het is aan mij om het in goede banen te leiden en te zorgen dat het er staat.”

Het jaar van Enzo Mari

“Waar ik natuurlijk het meest trots op ben zijn de kleppers van internationale tentoonstellingen die we de afgelopen jaren hebben kunnen neerpoten met het team. Van Eames over Burton tot Walker, en alles daar tussenin. Inmiddels maakt C-mine deel uit van een internationale groep van musea en huizen binnen de kunst- en designcontext. Tot en met de herfstvakantie kan je de tentoonstelling over het werk van de Indiase architect Balkrishna Doshi nog komen ontdekken. Een menselijke expo, wat redelijk uitzonderlijk is voor een architectuurtentoonstelling. En een productie van het Vitra Design Museum, een huis waar we erg graag mee samenwerken. 2023 wordt een echt designjaar met een toptentoonstelling uit Milaan: ‘Enzo Mari - Curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomalli’. Het is een project dat ook uitnodigt om het lokale weefsel aan te spreken: we zijn momenteel volop bezig met samenwerkingen uit te werken. Dat is een tijdrovend proces, maar één waar ik veel belang aan hecht. Een groot project neerpoten is één, het laten connecteren met wat er leeft op en rond C-mine is minstens even waardevol.