Elke dag even dansen

Elke dag even dansen

Een interview met Thomas Vanderveken

B-classic

Coronacrisis of niet, de najaarsagenda van Thomas Vanderveken blijft stevig gevuld. De concerten in de nieuwe reeks ‘Het Concept van Thomas’, van B-Classic en C-mine, kan u voorlopig niet in C-mine volgen, maar u kan er wel online van genieten. C-mine stuurde een reporter van De Zendelingen op Thomas af.

Hoe gaat het met jou?

Thomas Vanderveken: “Mij gaat het eigenlijk best prima. Ik kan doorwerken, en fijne programma’s blijven maken. Op dit moment loopt het nieuwe seizoen van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ en kan ik ook werken aan ‘Factcheckers’ en ‘1 jaar gratis’. En tegelijk zag ik onderweg veel mensen die het moeilijk krijgen. Collega’s die ziek worden, of die het moeilijk krijgen omdat ze alleen zijn. Mijn moeder die ik al een jaar niet meer geknuffeld heb.”

“De donkere dagen die er nu gaan aankomen, zullen het nog moeilijker maken. Daarom vond ik de oproep van onze premier, Alexander Decroo, ook zo mooi: ‘Als je zelf sterke schouders hebt, gebruik die dan om daar andere mensen op te laten leunen.’ En dat proberen Véronique (Leysen, zijn vrouw, red.) en ik ook wel te doen. We gaan eens langs bij mensen in de tuin, of nodigen iemand bij ons in de tuin uit. We gaan eens wandelen met iemand die het moeilijk heeft. Ik probeer erop te letten dat ik wat meer bel naar mensen.”

Waar haal jij momenteel je zuurstof vandaan?

“Ik haal heel veel zuurstof uit buiten zijn. We gaan elke dag wandelen. Het adagium ‘Er is geen slecht weer, er zijn alleen slechte kleren’ dragen we hoog in het vaandel. Buiten komen doet me enorm veel plezier. En tegelijk probeer ik ook mensen te blijven zien. Dat is het grote verschil met de eerste lockdown: nu mag je wel nog niet-essentiële verplaatsingen doen.”

“Ik ga dus met anderen wandelen in een park, of praat met iemand in onze tuin. Er zijn mensen die dat soort contacten nu niet missen, maar ik heb dat absoluut wél nodig. Ik organiseer me dus, maar houd me ondertussen wel aan de regels. En verder ben ik papa van twee heel jonge kinderen, met een fulltime job. De komende jaren is het voor mij sowieso onmogelijk om mij te vervelen.”

 

Zijn kinderen voor jou in deze periode een vloek of een zegen?

“Kinderen hebben is sowieso tegelijk zwaar en hemels. En deze crisis zet een extra spot op alles. De dingen die minder gemakkelijk zijn, worden uitvergroot. Je tijd goed besteden wordt moeilijker, al je zorgen en kwetsbaarheid zijn extra zichtbaar. En tegelijk: elke seconde die je met hen doorbrengt, is veel meer dan ooit een medicijn tegen donkerte en eenzaamheid, tegen afglijden in bitterheid.”

 

Wordt die eenzaamheid voor jou meer zichtbaar nu, in je eigen omgeving?

“Goh… Het gevaarlijkst van al zijn voor mij de mensen die het moeilijk hebben, maar die toch graag de schijn willen ophouden. Mensen met veel vrienden en collega’s, die toch niet durven zeggen dat het niet goed gaat. Want uiteindelijk staan veel mensen wel klaar om je te helpen, als je het maar vraagt. Dus als je door de bomen het bos niet meer ziet, of als je niet meer weet wat de voor- en achterkant van de dag is, praat daar dan met iemand over. Dat lijkt me nu meer dan ooit belangrijk. Je bent geen aandachtszoeker, en het is niet belangrijk om te blijven doen alsof alles prima gaat.”

 

Nu bezoekers voorlopig niet in C-mine terechtkunnen voor hun portie cultuur: heb je luister-, kijk- of leestips voor hen?

“Ik lees en kijk sowieso heel veel in het kader van ‘Alleen Elvis kan bestaan’. Voor het programma heb ik zo ook het volledige oeuvre van Tommy Wieringa herlezen. Een van zijn boeken dat erg is blijven nazinderen, is ‘Dit zijn de namen’. Een mokerslag van een boek, over hoe mensen komen tot religie, en wat het is om een vluchteling te zijn.

“En onlangs was Ine Van Wymersch te gast, procureur des konings. Zij schreef het boek ‘Als je wieg op drijfzand staat’, en maakte er met de collega’s van Radio 1 ook een podcast over. Wat je daar leest op een paar uur tijd over wat het is om psychisch te lijden, en hoe het kan dat iemand die euthanasie aanvraagt, dat toch weer uitstelt… Dat stelt je eigen vaak ongenuanceerde mening over dat thema toch wel aan de kaak. Ook ik voelde dat ik een duidelijke mening had over die vrouw. Maar naarmate je leest en luistert, merk je dat het toch allemaal niet zo eenvoudig is. Het doet me toch wel inzien dat we allemaal wat minder meningen moeten hebben, en wat meer begrip en mededogen tonen.”

“En als laatste: elke dag toch even dansen. De juiste muziek opzetten, en dansen. Dat kan alleen, dat kan samen, maar het helpt altijd.”

 

Wat is jouw band met C-mine? En wat wil je er bereiken met je reeks ‘Het concept van Thomas’?

“C-mine zelf vind ik een prachtige locatie. Je voelt het verleden van de streek en toch is het een heel levendige site die respect afdwingt door de architectuur ervan.”

“In die concertreeks probeer ik sowieso de deur open te zetten, en de brug te bouwen tussen podium en publiek. Daarbij streef ik een beetje de sfeer van de Schubertiades na: onder vrienden, met ons favoriete drankje, en vooral het gesprek met de artiest, vanuit wat er op dat moment in mij omgaat. Ik probeer wat menselijke warmte toe te voegen aan wat de artiest brengt op het podium.”

 

Afsluitend: als er één boodschap is die je kan meegeven aan de mensheid vandaag, wat zou dat dan zijn?

“Dans. Organiseer je eigen feest, en zorg dat het leuk is. En vooral, het allerbelangrijkste: als het moeilijk is, praat. De schijn hoog houden, daar heeft nog nooit iemand iets aan gehad. De mensen die doen alsof alles goed gaat, en waarvan je wéét dat het niet waar is, dat zijn diegenen waar ik me het meeste zorgen over maak. Praat dus met elkaar, hoe moeilijk dat ook is.”

Wendy Schelfaut

Livestreaming

Het Concept van Thomas:
Wim Segers en Compro Oro

In de concertreeks Het Concept van Thomas ontvingThomas Vanderveken de jonge componist en vibrafonist Wim Segers en zijn band Compro Oro. Speciaal voor die avond (21/11/20) lieten ze zich door de liederen van drie voetbalploegen van het Genkse mijngebied inspireren. Spitsvondig, vrolijk en boeiend bovendien!

Het concert werd live via Facebook uitgezonden.
En die opname staat nog steeds op Facebook!


Beluister en bekijk het concert

 

Meer info via B-Classic