Louise Osieka wordt nieuwe directeur C-mine

Filip Dujardin

Louise Osieka wordt nieuwe directeur C-mine

C-mine blaast dit jaar 10 kaarsjes uit. Een uitgelezen kans om niet alleen terug te blikken, maar ook naar de toekomst te kijken. C-mine heeft de ambitie om zijn onderscheidende positie in Vlaanderen verder te consolideren en de internationale reputatie uit te bouwen. Daarvoor ging de stad op zoek naar een Directeur-Intendant die de artistieke lijnen voor C-mine 2.0 kan uitzetten en samen met de C-mineploeg bezoekers, kunstenaars, ontwerpers, creatievelingen en ondernemers kan inspireren en begeesteren.

10 jaar

C-mine blaast dit jaar 10 kaarsjes uit. In die 10 jaar is C-mine uitgegroeid tot een gewaardeerde site voor kunstenaars, studenten, ondernemers en bezoekers. C-mine bouwde systematisch aan zijn ecosysteem van artistiek ontwerpend denken, creëren en ondernemen. C-mine wist zich op de kaart te zetten met blikvangende projecten zoals Labyrint, expo’s zoals The World of Charles & Ray Eames en The World of Tim Burton, voorstellingen die op de site gecreëerd werden zoals TrapTown van Wim Vandekeybus en werd zo een thuisbasis voor heel wat gezelschappen uit theater, muziek en beeldende kunsten.

Internationale zoektocht naar directeur

Na 10 jaar vonden het stadsbestuur en de medewerkers van C-mine dat de tijd rijp was voor een nieuwe ambitiebepaling voor de toekomst. Hiervoor is een sterke artistieke visie nodig en daarvoor ging C-mine op zoek naar een Directeur-Intendant die de artistieke lijnen voor C-mine kan uitzetten en deze samen met het team zal realiseren. Dit profiel werd gezocht via een uitgebreide internationale zoektocht waarvoor het bureau Search & Selection werd ingeschakeld. Hieruit bleek Louise Osieka de meest geschikte kandidaat. Zij zal de leiding van artistiek C-mine op zich nemen.

Schepen Anniek Nagels: “De jury heeft gekozen voor de kandidaat met de sterkste visie, met het meest potentieel om C-mine zowel op Vlaams als internationaal niveau artistieke uitstraling te geven. Jong, maar talentrijk. Onze zoektocht naar kandidaten ging breed en ging uit van het principe ‘de juiste persoon op de juiste plek’. Uiteindelijk vonden we deze persoon in eigen rangen. Talent dat uitblinkt verdient alle kansen.”

Louise Osieka Louise Osieka © Eva Donckers

Veerkracht en vernieuwing

Louise Osieka (1990, Genk) leidde de voorbije jaren CIAP, platform voor hedendaagse kunst, waarbij ze nationale en internationale kunstenaars naar Limburg haalde en de organisatie doorontwikkelde tot een sterke speler in het Vlaamse kunstenveld. Daarnaast is Osieka actief in het kunstenbeleid en engageert ze zich in verschillende raden van bestuur en belangenbehartigers.

Louise Osieka: “Als jonge vrouw voel ik een grote verantwoordelijkheidszin ten opzichte van C-mine als publieke plek, gevestigd in het uitdagende Genk. Ik hoop C-mine te transformeren tot een veerkrachtige site met een grote diversiteit aan spelers die elkaar vinden in het ‘hoe’ en niet in het ‘wat’. Ik ben namelijk van mening dat enkel in de manier waarop een instelling wordt beheerd, het ware experiment en de vernieuwing schuil gaat. Ik ben dan ook vereerd om dit mandaat op te nemen en kijk er enorm naar uit om de sterke C-mineploeg te vervoegen.”

Naast de versterking van de artistieke profilering, wordt ook een gelijkaardige oefening gemaakt voor de toekomstige positie van C-mine op gebied van creatief ondernemerschap.

Info & contact

Francine Quanten, directeur strategische beleidsontwikkeling

T 0476 69 90 22

Francine.quanten@genk.be

Schepen Anniek Nagels, bevoegd voor cultuur

T 0476 69 90 06

Anniek.nagels@genk.be

Louise Osieka

T 0474 80 54 94

Louise.osieka@genk.be

Een drietal jaar geleden kwam plots het besef dat ik alleen nog maar over kunst kon praten. Ik hunkerde naar nieuwe inzichten om mijn leven en dat van anderen vorm te geven.


(Lees het volledige artikel in Het Belang van Limburg)

'Ik wil ook luisteren naar mensen die fluisteren'
(Lees het volledige artikel in De Standaard)

Ik ga niet met de scepter zwaaien
(beluister hier het interview op Radio 2)