Rachel Daniels wint C-mine Student Award 2022

Rachel Daniels en haar installatie

Rachel Daniels wint C-mine Student Award

Jaarlijks kiezen stad Genk en C-mine één student uit de genomineerden voor de Wanatoe-prijs als winnaar van de C-mine Student Award. Deze prijs gaat steeds naar een jonge, creatieve maker. De award van 2022 gaat naar Rachel Daniels.

Vandaag bepaalt de industrie in belangrijke mate ons leven. Ik denk niet dat kunst daar iets kan aan veranderen, maar als kunstenaar kan je een situatie wel aankaarten.

Rachel Daniels (°1998, Genk) is masterstudent Vrije Kunsten aan PXL MAD School of Arts. Voor ze deze studie aanvatte voltooide ze de richting Kunst & Vormgeving aan het Atlas College in Genk en in 2021 was ze met CIAP al te gast op C-mine. De Wanatoe jury vatte haar en haar werk als volgt samen: "Een mature multidisciplinaire kunstenaar die door middel van haar werk problematische machtsstructuren blootlegt en in vraag stelt. Alles klopt in deze totaalinstallatie die je tot op het bot raakt".

Rachel Daniels installatie

Rachel werkt onder andere met glas, waarmee ze breekbare, maar tegelijk heel heldere, artisanale glas-in-lood taferelen maakt die ze contrasteert met bijvoorbeeld bouwhekken of industriële PVC-strokengordijnen. Tegelijk doorbreekt ze de grenzen van de beeldende kunsten door de creatie van soundscapes. Met haar werk wil ze ook ons laten nadenken hoe de machtsstructuren op micro- en macroniveau en hoe ze door de tijd heen evolueren, in de westerse wereld bijvoorbeeld van religie naar kapitaal. “Je ziet ze overal, zelfs in de manier waarop kinderen met elkaar omgaan. Tot voor enkele decennia was het christendom in de westerse wereld een machtsfactor. Vandaag bepaalt de industrie in belangrijke mate ons leven. Ik denk niet dat kunst daar iets kan aan veranderen, maar als kunstenaar kan je een situatie wel aankaarten.”