Tijdelijk kunstwerk ‘Winteruur’ in Winterslag

Kunstwerk Jos Delbroek

Tijdelijk kunstwerk ‘Winteruur’ op de Margarethalaan in Winterslag

Kunstenaar Jos Delbroek heeft een werk onthuld op de Margarethalaan in Winterslag. ‘Winteruur’ maakt deel uit van zijn retrospectieve tentoonstelling bij Studio Pieter Stockmans, die opent in het voorjaar van 2021.

Kunstenaar Jos Delbroek heeft een werk onthuld op de Margarethalaan in Winterslag. ‘Winteruur’ maakt deel uit van zijn retrospectieve tentoonstelling bij Studio Pieter Stockmans, die opent in het voorjaar van 2021. Delbroek blikt erin terug op zijn loopbaan als ingenieur, architect, beeldhouwer en docent. ‘Winteruur’ verbindt de tuinwijk van Winterslag met C-mine en de expo bij Stockmans en staat er tot 22 maart 2021.

Jos Delbroek (Bree, °1956) is voormalig docent aan het SHIVKV (Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Communicatie en Vormgeving); de voorloper van LUCA School of Arts op C-mine. Hij geeft nog steeds les aan de Design Academy Eindhoven en aan de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt. Delbroek is daarnaast ook ingenieur, beeldhouwer en architect.

Kunstwerk Jos Delbroek

Noord-Zuidas

Centraal in Delbroek’s werk staat het begrip ‘Intersection’: kruising of snijpunt. Met zijn werk in de Margarethalaan legt hij een mentale én fysieke link tussen de tuinwijk van Winterslag, C-mine en een nieuwe expo over zijn oeuvre die dit voorjaar opent in Studio Pieter Stockmans. ‘Winteruur’ bestaat deels uit korstplaten van Belgische blauwe hardsteen en deels uit gestapelde boorkernen uit Belgische rode marmer. De onderdelen bevinden zich op korte afstand van elkaar, exact op de Noord-Zuidas en staan zo in een directe relatie tot de zon. Schepen van Cultuur Anniek Nagels: “Precies dat is bijzonder in Winterslag, want Andrien Blomme – de Brusselse architect die de tuinwijk ontwierp – droomde van een wijk gelegen rond een monumentale Noord-Zuidas." Op 21 december, de kortste dag van 2020, zal de zon zich precies tussen de twee onderdelen van het kunstwerk bevinden.

Kunstwerk Jos Delbroek

Kunst als verbinding

De symbolische verbinding tussen C-mine en haar omgeving, maar ook tussen Noord en Zuid maakt van ‘Winteruur’ een krachtig werk dat mooi aansluit bij het DNA van Genk. “We willen inwoners van Winterslag dan ook graag uitnodigen om tot C-mine te wandelen en omgekeerd. Met het kunstwerk leggen we bovendien een link naar de expo ‘RESET Emile Van Doren’, die net als ‘Winteruur’ op het ritme van de seizoenen verandert. De plaatsing van het werk maakt deel uit van de actie #geendagzonderkunst waarbij we 30 dagen lang elke dag kunst en cultuur presenteren in Genk”, aldus nog schepen Nagels.

Expo, publicatie en lezing

Samen met de expo bij Studio Pieter Stockmans verschijnt dit voorjaar een publicatie over Jos Delbroek. Kunst- en cultuurfilosoof Francis Smets en architect Koen Van Synghel nemen hierin zijn werk onder de loep. Begin februari organiseert C-mine in samenwerking met het Emile Van Dorenmuseum een ‘artist talk’ tussen Van Synghel en de kunstenaar. Ze besteden aandacht aan het oeuvre van Delbroek en aan de oorsprong van zijn werken. Ook gaan ze dieper in op hoe artistieke disciplines zoals beeldende kunst en architectuur elkaar beïnvloeden.

Info & tickets Artist Talk