Zomerslag

Zomerslag banner vierkant

Zomerslag

Podium. Spel. Bar. Bos.
Een zomer in Winterslag, onder de torens op het C-mine plein. Plof neer en drink er eentje, met je hoofd tussen de bomen van het bos. Artiesten van alle slag vullen het podium. Blijf je zitten of dans je mee? Hoe dan ook, spelen mag, in het uitgestrekte veld.

C-mine presenteert van 3 juli tot 26 september ‘21 het multidisciplinaire zomerfestival ‘Zomerslag’. Hiermee speelt C-mine één van haar grootste troeven uit; ruimte. Op het plein tussen de twee monumentale schachttorens ontspint een kunstzinnig podiumprogramma, een mobiel bos, verschillende bars en een spelaanbod voor groot en klein. Het programma van theater, film, muziek, circus, dans,… is wisselend. De (speluitleen)bar is er elke dag. In het huis – het centrale gebouw met het bezoekersonthaal en erfgoedruimtes – wandel je de hele zomer binnen in de expo SHOUT, met werk van 5 Europese graphic art-iconen. Aanschouw je Zomerslag graag van bovenaf? Op 60 meter hoog geeft C-mine expeditie een uniek uitzicht op het festivalterrein.

Zomerslag Podium - Spel

Podium

Jazz, theater, dansfeestjes, circus, familievoorstellingen, film,… elke week staat er wel iets op het programma waar je hart sneller van gaat slaan. Het beschutte buitenpodium vind je te midden van het nostalgische ruïnegebouw op het plein. Al programmeren we ook in andere, verrassende hoeken en kantjes van de site. Een monumentaal canvas, dat staat vast.

Het programma komt tot stand in samenwerking met tal van partners en wordt mondjesmaat bekend gemaakt vanaf de maand mei. Het aantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen.

Zomerslag spel - bar

Spel

Beleef C-mine vanuit een oerprincipe: het spel. Laat je leiden door je gevoel en bepaal zelf waar je landt voor een zorgeloos potje pétanque of kubb. Strategische zielen kiezen vast voor Parchis, Tavla en Okey – de mediterrane varianten van Mens Erger je Niet, Backgammon en Rummikub. Deze en nog vele andere spelen leen je uit aan de bar. Met een fris glas bij, toch?

Zomerslag banner vierkant

Bar

‘Barren’

[volksmond] ww.

Op een terras genieten van een drankje en een hapje. Vaak in gezelschap van familie en vriend, soms in alle rust alleen.

Iedereen mag tijdens Zomerslag komen ‘barren’, onophoudelijk en ongelimiteerd*. Tafels en stoelen staan her en der, verhuis ze gerust mee met de richting van de zon.

Binnen de geldende coronamaatregelen, uiteraard.

Zomerslag Bos - Podium

Bos

Wat als... het C-mine plein een landschap was van bomen?

Met een mobiel bos bestaande uit meer dan 100 bomen in grote potten, flirt C-mine deze zomer al met een potentieel toekomstbeeld. Geconcentreerd rond één van de stalen schachttorens ontpopt een mobiel bos van inheemse planten aangevuld met mediterrane soorten, ideaal voor schaduwzoekers. Het mobiele bos is een concept van landschapsbureau Plant en Houtgoed en wordt zorgvuldig door hen gecureerd.

En er is meer

Want in het uitgestrekte veld dat C-mine is, wordt ook plaats gemaakt voor o.m. een boerenmarkt, een familieweekend en een plantenmarkt. En wie weet, wat nog!

Expoliefhebbers halen hun hart op in het huis, het centrale gebouw. De tentoonstellingsruimtes zijn gevuld met het krachtige en visuele werk van 5 Europese graphic art-iconen, gebundeld in expo SHOUT. Met hun kleurrijke statements snijden ze hyperrelevante topics aan en gaan ze in dialoog met de bezoeker. In de erfgoedruimtes kom je ook expo FERM PORTRET tegen; portretten die gemaakt werden in Winterslag van en samen met de inwoners. Ze vertellen een persoonlijk verhaal en nemen je mee op tour door de wijk waar Zomerslag haar naam aan dankt. Spring nadien je fiets op, want zowel van expo SHOUT als FERM PORTRET vind je ook elementen terug in de wijk.

Tussen het ‘barren’ en spelen door geraak je wellicht geïntrigeerd door het samenspel van architectuur en erfgoed. Wil je meer weten? De verhalen uit het rijke verleden zijn prachtig vormgegeven in C-mine expeditie. Koel af in de oude luchttunnels van de mijn en waag je aan een klim tot wel 60 meter hoog. Aanschouw daar Zomerslag van bovenaf; de site, de wijk en de stad die blaken in de zomerzon.

Vormgeving Zomerslag: Bureau Boschberg

Ruimtelijke vormgeving Zomerslag: Freek Persyn (51N4E)

Zomerslag kwam o.m. tot stand met volgende partners: Alley Design Studio, Cie Tartaren, De Serre, Absolutely Free Festival, Hout en Plantgoed, Genker plantencentrum, CIAP, C-TAKT, Het Nieuwstedelijk, Huiskamer, Laika & Zefiro Torna, MartHa!tentatief & Jaouad Alloul, De Koe, Judith Clijsters, Contrei vzw, Merwt, Noctis, George & The Bear, Vonk, B-Classic, LUCA School of Arts, PUP plantenmarkt, MOOOV, Euroscoop, Bibliotheek Genk, Motives For Jazz, JUNGLE, GA voor Kunst, I SOLISTI, Passerelle, Kunst in Zicht, Halsoverkop, GIGOS, SWAMP, Hop Frog Fanfare, Tout Petit, Lap vzw, Laura Bertrands, Campus O³, Villa Basta, BAZART, Dienst Diversiteit Stad Genk, Rechtdoor, Jungle, Amadeo Kollectif, Zimmer Frei,…

Zomerslag

3 juli t.e.m. 26 september 2021

Het voorlopige programma vind je hier