Artist Talk: Edoardo Ripani

Edoardo Ripani ©Heroen Bollaert

Artist Talk: Edoardo Ripani

Theatermaker en acteur Edoardo Ripani is onderweg naar Italië, zijn geboorteland, als we hem spreken. Hij vertelt enthousiast over zijn werk, passie voor geschiedenis en zijn theatervoorstellingen in Genk.

“In de voorbije jaren ontwikkelde ik mijn eigen artistieke praktijk, waarbij ik probeer te focussen op een documentaire-achtige benadering. De link met geschiedenis – een van mijn grote passies – is nooit ver weg. Ik duik op een bijna wetenschappelijke manier in het onderwerp en gebruik getuigenissen, artikels, feiten, ... die ik omzet naar theater. In die theatervorm wil ik dan weer verder gaan dan het klassieke black box theater (zwarte doos-theater) met enkel professionele acteurs. In mijn voorstelling vertel ik het verhaal van hele gemeenschappen, interactie met die gemeenschappen is daarom onontbeerlijk.”

'Fratelli - Welke pijn hangt er boven mijn stad?'

"In Fratelli is dat het verhaal van mijn geboortestad San Benedetto del Tronto, een stad die tot op vandaag littekens draagt van de tragische geschiedenis van de broers Peci. Patrizio Peci was leider van de gewapende marxistisch-leninistische Rode Brigades tussen 1974 en 1980, toen hij werd gearresteerd in Turijn. Hij was een van de eerste spijtoptanten in de geschiedenis van het Italiaanse extreem-linkse terrorisme. Roberto Peci, de jongere broer van Patrizio, was lid van extreemlinkse groepen in de regio Marche. Hij werd op 10 juni 1981 ontvoerd door de Rode Brigades en werd na 54 dagen vermoord, op verdenking van verraad aan de revolutie."

In mijn voorstelling vertel ik het verhaal van hele gemeenschappen, interactie met die gemeenschappen is daarom onontbeerlijk.

Edoardo Ripani

Edoardo groeide op in de wijk waar familie van de broers woonde. Met theater vond hij manier om te reflecteren over de gebeurtenissen die zijn geboortestad zo in de ban hielden. Net op het moment dat hij de voorstelling vormgaf, vonden de terreuraanslagen in Brussel en Parijs plaats. “De voorstelling vertelt een pijnlijk verhaal uit Italië maar de ingrediënten die toen leidden tot die gewapende strijd – woede, sociale vervreemding en een gebrek aan toekomstperspectief – zijn volgens mij dezelfde als in Brussel. Het is een zwaar onderwerp en daarom voorzien we na de voorstelling steeds een praatmoment met het publiek en de cast. Iedereen kan vragen stellen waardoor het een fijn groepsmoment wordt. Die interactie met het publiek is belangrijk.”

Italiaanse Apenijnen in Genk

“Ik werk ondertussen aan mijn volgende voorstelling ‘La Montagna E’ Finita’, over de geschiedenis van de Apennijnen. In Genk is er een sterke gemeenschap van mensen met banden in die regio en migratie vormt een heel belangrijk onderdeel van het verhaal. Om dat goed te vatten gaan we als voorbereiding in gesprek met Genkenaren. In 2023 gaat het stuk in première op C-mine.”

 

Edoardo Ripani - Fratelli: Welke pijn hangt er over mijn stad?

 

Vrijdag 07.10.22 om 20:15 uur

Kleine zaal - C-mine Energiegebouw

Basisprijs €18

 

Koop hier je tickets