Artist Talk: The Age of Us

Artist Talk: The Age of Us © Eleni Valor Lopez Artist Talk: The Age of Us © Eleni Valor Lopez

Artist Talk: The Age of Us

Kunstcollectieven The Building en The Age of Love nemen deze zomer C-mine over! Samen met meer dan twintig andere makers vertellen beeldend maker Mounir Eddib en theatermaker/performer Samuel Valor Reyes een verhaal van verbinding en hoop.

Wie zijn jullie?

Samuel: We zijn een verscheiden groep makers, met verschillende filosofieën, afkomst, geloofsovertuigingen, seksualiteit, genderexpressies … De liefde voor het Limburgse kunstlandschap verbindt ons, maar ook de urgentie om verandering te brengen.

Wat kunnen we verwachten van de expo ‘Wasteland’?

Mounir: De titel verwijst naar het industrieel steenkoolmijnverleden en de groeipijnen waar Genk nog steeds mee kampt. Socio-economische en socioculturele problematieken zoals armoede en ondervertegenwoordiging maar ook milieuvervuiling. Via de expo geven we hier een beeldende reactie op, met onze blik naar de toekomst gericht.

Jullie gaan ook twee weken wonen en werken op C-mine. Wat gaan jullie doen?

Samuel: We gaan onderzoeken wat op deze toestand kan volgen. Wat zijn de mogelijkheden met dit braakliggend terrein? Het is ons doel om via performance en beeldend werk die eerste zaadjes te planten en bij te dragen aan een toekomstbeeld.

Het gaat schuren op de mooist mogelijke manier.

Samuel Valor Reyes

Wat betekent het om in dat Limburgse landschap maker te zijn?

Mounir: Het idee leeft dat we het enkel elders kunnen waarmaken. Onze provincie wordt soms als een appendix beschouwd, kijk bijvoorbeeld naar hoe weinig middelen we op Vlaams niveau ontvangen. Bepaalde groepen blijven ook door de lokale spelers onopgemerkt of ongehoord, terwijl het net belangrijk is om je met iemand te kunnen identificeren.

Wat heeft ons kunstenaarslandschap nodig om vruchtbaarder te worden?

Mounir: Het is onze verantwoordelijkheid om keuzes te maken die duurzaam zijn en onze gemeenschap dienen. Wie organiseert, heeft toegang tot en vormt de publieke ruimte? Omarm initiatieven van eigen bodem. Maak plaats voor mensen van kleur en andere minderheidsgroepen, en de kennis die zij aanbrengen. Hou onze makers hier in plaats van ze te verkavelen.

Samuel: We krijgen nu de mogelijkheid om deze vragen te stellen op een symbolische plek als C-mine, daar gaat het schuren op de mooist mogelijke manier.

 

Expo 'Wasteland'


Van 01.07 t.e.m. 27.08

Iedere dag van 10 tot 18 uur

Gratis
 

Showcase-weekend


Zaterdag 26.08 en zondag 27.08

Gratis
 

MEER INFO