Artist Talk: Loulou João

Artist Talk: Loulou João

Artist Talk: Loulou João

Loulou João gooit wereldwijd hoge ogen met haar alter ego ‘Miss Focket’ en haar kleurrijke geanimeerde 3D-wereld. Ze werkte al samen met grote spelers zoals MTV, Meta en The New York Times. Vanuit haar woonplaats in Gent vertelt ze over haar ervaring als vrouw van kleur en het werk dat ze maakte voor kunstenfestival ‘Any Way the Wind Blows’.

Hoe zou jij je werk omschrijven?

Mijn werk straalt op het eerste zicht veel positiviteit uit: het is superkleurrijk en bubbly. Maar ik beschouw dit vooral als een manier om de barrière van de toeschouwer te doorbreken. Ik probeer vaak een dieperliggende betekenis mee te geven, rond thema’s zoals mentale gezondheid en identiteit.

Kan je hier een voorbeeld van geven?

Vorig jaar heb ik de Youth Safety Campaign van Meta verzorgd: mijn fictieve hoofdpersonage was een vrouw van kleur. Ik ben een vrouw van Afro-Belgische afkomst en ik kom binnen de industrie weinig andere vrouwen zoals ik tegen. Een van de vele oorzaken is nog steeds het verminderd aantal kansen voor mensen zoals ik. Het feit dat ik kan leven van het werk dat ik maak en een plek inneem op zulke platformen, is al een boodschap op zich: er zijn ook andere perspectieven mogelijk.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal veel inspiratie uit het leven, de dingen die ik heb meegemaakt en dat waar ik tegen opboks. Ik doe graag onderzoek, dan lees ik boeken of ontrafel ik het verhaal achter belangrijke momenten uit mijn jeugd.

Ik toon dat er ook andere perspectieven mogelijk zijn.

Loulou João

Waar denk je aan terug?

Het gevoel dat ik meer ondersteuning kon gebruiken binnen de omgeving waarin ik als persoon van kleur opgroeide. Maar ook cartoons en speelgoed: Polly Pocket, Barbie, Bratz … Dit zie je terug in het kleurenpalet en de ‘plastic’ uitstraling van mijn werk. Omdat ik zoveel teruggrijp naar mijn kindertijd, probeer ik onze wereld te bekijken door de ogen van een kind.

Kan je meer vertellen over jouw werk voor ‘Any Way the Wind Blows’?

Ik zit momenteel in de ontwikkelingsfase van een nieuwe kortfilm: het verhaal gaat over een 7-jarig meisje dat het gevoel heeft dat ze er niet bij hoort en graag wil leren hoe ze zichzelf kan zijn. Het prinsessenkasteel uit deze kortfilm werd omgevormd tot een uniek springkasteel.

Heb jij nog advies voor beginnende kunstenaars?

Geloof in jezelf en blijf geloven in jezelf! Stel een plan op en onderzoek welke stappen je dient te ondernemen om je doel te bereiken. Het is hard knokken, maar heb vertrouwen in je werk en je verhaal. En dan komt alles wel goed.
 

Any Way the Wind Blows