CIAP en FLACC bundelen hun krachten op C-mine

CIAP FLACC merge

CIAP en FLACC bundelen hun krachten op C-mine

Spannende ontwikkelingen in de Limburgse kunstscene als twee organisaties hun krachten bundelen. Dit jaar nog fuseren CIAP, platform voor actuele kunst, en FLACC, werkplaats voor beeldende kunstenaars, tot één organisatie, die in 2022 zal verhuizen naar een nieuwe locatie op de C-mine site.

In 2018 werd het nieuws van het toekomstige huis voor FLACC en CIAP op de C-mine site bekendgemaakt. Het ontwerp van de architectenbureaus 51n4e (Brussel) en Point Supreme (Athene) combineert ateliers, woonvoorzieningen, tentoonstellingsruimtes, een café en een openbare tuin. Dit project wordt ondersteund door stad Genk en de Vlaamse Gemeenschap. De afgelopen twee jaar hebben CIAP en FLACC achter de schermen hard gewerkt aan deze nieuwe infrastructuur, maar ook aan het model voor de nieuwe organisatie die er gaat wonen.

CIAP en FLACC besloten dat een fusie de beste richting is voor deze gedeelde toekomst. De nieuwe organisatie zal de sterktes en werking van beide partners combineren: FLACC, met hun jarenlange expertise in atelierwerking en het ondersteunen van artistieke ontwikkeling, en CIAP met hun 45 jaar ervaring in het bemiddelen en presenteren van hedendaagse beeldende kunst.

In synergie met C-mine en andere gelijkgestemde partners zal de nieuwe organisatie de kunstenaars ruimte, tijd en middelen bieden om te experimenteren, om nieuwe projecten te ontwikkelen en deze ook met anderen te delen. Met een breed aanbod aan activiteiten – workshops, tentoonstellingen, lezingen, sociale bijeenkomsten en nog veel meer – wordt het een nieuwe ontmoetingsruimte voor kunstenaars, kunstliefhebbers, buren en een breder publiek. De innovatieve, creatieve sfeer van C-mine en van Genk — een stad in constante transformatie — vormt een vruchtbare bodem voor deze nieuwe ontwikkeling. In lijn met de geschiedenis van Genk als “station d’artistes”, geliefd toevluchtsoord van kunstenaars, onderzoekers en denkers, liggen hier kansen om een kunstenaarskolonie van de toekomst te zijn.

FLACC en CIAP zijn momenteel volop bezig met het ontwikkelen en aanscherpen van het profiel, het programma en de identiteit van de nieuwe organisatie. Ondertussen kunnen de huidige programma's van CIAP en FLACC gevolgd worden via hun individuele websites.

 

Beeld: © Maximiliaan Royakkers

 

Website CIAP

Website FLACC