Curator Talk: Ester Torres & An Leemans

Portretfoto van Ester Torres en portretfoto van An Leemans

Curator Talk: Ester Torres + An Leemans

In april landt het kunstenfestival STORMOPKOMST voor de vierde keer op C-mine. Ester Torres Falcato Simões van STORMOPKOMST en onze curator An Leemans vertellen wat er die dag allemaal te beleven valt.

Wat is STORMOPKOMST?

Ester: STORMOPKOMST is een avontuurlijk kunstenfestival voor kinderen en families. We dagen kunstenaars uit om werk dat oorspronkelijk gemaakt werd voor volwassenen naar een jonger publiek te brengen.

An: Het programma is als een menukaart waarbij iedereen wel zijn ding vindt. Kinderen, maar ook ouders! Zelfs mensen zonder excuuskind. (lacht)

Kunnen jullie meer vertellen over de volgende editie op zondag 28 april 2024?

Ester: Alles draait rond voelen, op vele manieren. Over voelen via zintuigen maar ook connecties en relaties. Vader en dochter Herwig en Kika Ilegems brengen een gedanst duet, Theo Wery laat ons zwieren op zijn schommels van keramiek, Nazanin Fakoor dompelt ons onder in een lichtinstallatie, Eline Van Deputte schildert ter plekke met rabarber en spaghettisaus

Kunst geeft kinderen een andere taal om naar de wereld te kijken en zich te uiten.

An Leemans

Hoe dagen jullie deze makers uit om hun werk naar een jonger publiek te brengen?

An: Via een intens voortraject dagen we elk jaar een andere maker uit om iets volledig nieuw te creëren voor kleuters. Francesca Chiacchio kampeerde zo een week lang in een lagere school in Genk, waar ze een interactieve installatie bouwde en uittestte.

Ester: Er zijn makers die deze uitdaging meteen zien zitten, anderen hebben hier nog niet over nagedacht of ervaren het als een drempel. Maar wij onderschatten kinderen niet: het is niet meteen nodig om het werk aan te passen. We zijn allemaal ooit jong geweest en weten allemaal dat we ons ook dingen afvroegen, bepaalde linken wisten te leggen en met dingen zaten.

Waarom vinden jullie het belangrijk dat alle leeftijden kunst ervaren?

Ester: Kunst prikkelt en daagt uit. Het toont de wereld op een manier die je niet altijd verwacht, en deze verschillende ervaringen maken je rijker als mens. Ouders leren hun kind zo op een andere manier kennen

An: Het geeft kinderen een andere taal om naar de wereld te kijken en om zich te uiten. We tonen ouders en begeleiders dat er andere manieren zijn om met kinderen aan de slag te gaan.

Waarom moeten mensen zeker komen?

Ester: Het veelzijdige aanbod voor families is werkelijk uniek. Het is bovenal een bijzondere ervaring die met warmte én liefde gemaakt werd, en dat voel je zeker!

 

STORMOPKOMST