Curator Talk: Ufuk Demir

Ufuk Demir (c) Annika Wallis

Curator Talk: Ufuk Demir

Maak kennis met onze nieuwe curator: Ufuk Demir! De Maasmechelaar verhuisde in zijn studententijd naar het Antwerpse, maar keert nu terug naar Limburg om dichter bij huis het verschil te maken. Met een ton ervaring binnen de muzieksector, maar ook vooral met oog voor alles wat gedurfd is en over een stevige dosis cités beschikt.

Welkom Ufuk! Hoe voelt het om op C-mine aan de slag te gaan?

Mijn grootvader was mijnwerker, dus ik beschouw C-mine ongetwijfeld als een betekenisvolle plek. Binnen onze mijngemeentes en de creatieve sector is het samenhorigheidsgevoel altijd heel sterk geweest. Limburgers zijn warm, en naar die warmte ga ik op zoek in alles wat ik doe.

Wat is jouw connectie met muziek?

Ik ben opgegroeid met de Turkse folkmuziek van mijn ouders, de r&b van mijn oudere zussen en de hiphop van mijn vrienden. Tijdens mijn studies ontdekte ik experimentele elektronische muziek en beats. De afgelopen 10 jaar organiseerde ik verschillende events in samenwerking met Kavka, Trix, AB, OLT Rivierenhof … en was ik actief als boekingsagent en dj. Ik ben ook medeoprichter van Champion Sound, een platform voor Belgische beatmakers en producers.

Ik wil iets betekenen voor de Genkse communities.

Ufuk Demir

Welke plannen heb je met het programma?

Ik wil iets betekenen voor de Genkse communities: de Turkse, Italiaanse, Marokkaanse, Griekse en verschillende andere gemeenschappen. Ik beschouw het als een leuke uitdaging om ieder wat wils aan te bieden. Zo wil ik graag traditionele sazvirtuozen uitnodigen, op zoek gaan naar de fusie van hedendaagse genres met traditionele vibes én inzetten op hiphop - want dat leeft enorm onder de lokale jongeren.

Waar zie jij nog mogelijkheden?

Ik wil ook investeren in jonge artiesten uit Genk en Limburg, want ik zie ontzettend veel talent en potentieel. Of het nu gaat over podiumkansen, residenties of het organiseren van evenementen … we willen jongeren de tools geven om zelf aan de slag te gaan. Ik hoop een plek te creëren waar artiesten elkaar kunnen ontmoeten, samen werken én leren van elkaar. Daarnaast zie ik de mogelijkheid om nieuwe samenwerkingen aan te gaan met initiatieven of organisaties uit de buurt.

Waar kijk jij naar uit?

Ik kijk er naar uit om met Jazz op het plein verder in te zetten op lokaal jazztalent en de fusie met andere genres, en ik ben benieuwd naar ‘Nuff Said. Zij zorgen steeds voor een boeiende line-up binnen comedy, woorden en muziek. Last but not least, Little Waves bestaat tien jaar en dat vieren we met een grote verrassing!

 

Ontdek het muziekprogramma